Slovenija
33 ogledov

Po zdravje brezplačno v tujino

Zdravnik Shutterstock
Brez meja. Zdravnike si bomo lahko izbirali tudi v sosednjih državah, stroške bo krila zavarovalnica. Omejitve. Glede povračila stroškov za posege, ki vključujejo nočitve v bolnišnicah, bo še potrebna odobritev ZZZS.

Zdravstvo. “Pacienti si bodo lahko samostojno izbrali državo, v kateri bi želeli koristiti zdravstvene storitve, vendar pa bo ta morala biti članica Evropske unije (EU),” evropsko direktivo o prostem prehodu pacientov, ki bo začela veljati konec oktobra, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. Stroške zdravstvenih storitev bodo zavarovancem krile zavarovalnice, pri nas Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Predhodne odobritve

Če pogledamo konkreten primer, bomo od jeseni na preglede k ortopedu lahko odhajali tudi v Avstrijo. “ZZZS bo povrnil stroške v višini vrednosti storitve doma, razen če ta ne bo spadala med storitve, za katere bo potrebna predhodna odobritev,” pojasnjujejo na ministrstvu. Država namreč lahko še vedno uvede določene omejitve za bolnišnične storitve, ki vključujejo prenočitev ali uporabo visokospecializirane in drage medicinske opreme.

Ali bo v Sloveniji potrebno dobiti predhodno odobritev za vse bolnišnične in visokospecializirane storitve ali le nekatere, še ni znano, pogoji za odobritev pa bodo izčrpane možnosti za zdravljenje pri nas in čakalne vrste, ki bodo presegale dopustno čakalno dobo. Najverjetneje bodo v tujini odobreni tudi postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki jih pri nas ne morejo izvesti v zadostnem obsegu.

24 dejstva

  • • Doplačilo. Zdravstveno storitev v tujini boste plačali iz svojega žepa, zavarovalnica pa vam bo povrnila vrednost, ki za storitev velja v Sloveniji. Če bo torej neki poseg ali pregled v tujini dražji, kot bi bil v Sloveniji, bo potrebno doplačilo, če bo storitev v tujini cenejša kot doma, pa boste dobili povrnjene dejanske stroške.
  • • Pot in bivanje. Stroškov za pot, nočitev ali drugih stroškov, nastalih pri zdravljenju v tujini, po uveljavitvi direktive o čezmejnem zdravstvenem varstvu zavarovalnica ne bo vračala.
  • • Informacije. Do informacij o izvajalcih zdravstvenih storitev bomo dostopali prek državnih kontaktnih točk. Vsaka država članica EU je dolžna vzpostaviti vsaj eno.

Doplačilo zobozdravnikom

Še pred vstopom v EU so številni zaradi nižjih cen in krajših čakalnih dob odhajali k zobozdravniku na Hrvaško. “V večini primerov gre za koriščenja zobnoprotetičnih storitev, za kar pacienti potrebujejo odobren zobnoprotetični načrt; to pri odraslih pomeni povračilo le deset odstotkov stroškov iz obveznega zavarovanja, razliko pa plača zavarovanec sam,” razlagajo na ministrstvu. Kriti so namreč le stroški po cenikih in pravilih za doplačila, ki veljajo v Sloveniji.

Magnetne resonance

Sicer pa lahko v državah EU specialistične ambulantne preglede koristimo po že veljavni zakonodaji. ZZZS je leta 2011 povrnil stroške za 78 primerov nebolnišničnih storitev, od januarja do septembra lani pa 39. Večinoma je šlo za preglede z magnetno resonanco v obmejnih krajih v Italiji pa tudi v Avstriji

Komentarjev 2
  • mirko 19:08 06.julij 2013.

    Naši zasebni zobozdravniki bodo kar hitro spustili svoje oderuške cene na nivo konkurence v tujini.

  • erikkk 09:38 06.julij 2013.

    Če bo še potrebna odobritev ZZZS... potem močno dvomim bo zdravljenje in zbiranje zdravnikov v tujini sploh mogoče, kaj šele brezplačno... kot navaja naslov.