Slovenija
81 ogledov

Po žuru v lekarno

Kot na Tržaškem tudi pri nas številne mlade ženske uporabljajo jutranjo tabletko Žurnal24 main
Jutranja tabletka. Žuri in poletne romance povečajo povpraševanje.

"Povpraševanje po jutranji tabletki po navadi nekoliko naraste v poletnih mesecih. Malo pa se tudi pozna, ko je kakšna zabava v Ambasadi Gavioli," so nam povedali v lekarni v Simonovem zalivu.

Čim prej do omame
Alkohol in seks
. Uživanje velikih količin alkohola s ciljem pijanosti v najkrajšem možnem času (angleško: binge drinking) vsak konec tedna prakticira 8.500 Tržačanov, starih od 18 do 34 let (trend pa se širi tudi med mlajšimi, starimi 15, 16 let). Nezaščiteni spolni odnosi so med njimi pogosti.

Preverjali smo namreč, ali je uporaba nujne kontracepcije tako razširjena tudi pri nas, saj naj bi se po pisanju tržaškega časnika Il Piccolo dekleta pri naših zahodnih sosedih vse bolj uporabljala te metode; lani kar trikrat bolj kot leto prej. Nekatere naj bi tako imenovano the day after pilulo uporabile celo do trikrat na mesec. Po znanem Miljskem karnevalu je povpraševanje po nujni kontracepciji prav tako močno naraslo; dekleta, ki so jo potrebovala, pa se nezaščitenih odnosov zaradi preveč zaužitega alkohola niso niti spominjala.

Lažna varnost
Nujno kontracepcijo, ki je pri nas starejšim od šestnajst let za nekaj manj kot deset evrov na voljo brez recepta v vseh lekarnah, mlajšim pa mora beli recept napisati zdravnik, sestavljata dve tableti, ki ju je treba vzeti skupaj v 72 urah po spolnem odnosu. Taka oblika kontracepcije seveda ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi. In prav to opažajo na Tržaškem – z naraščanjm uporabe omenjene kontracepcije se je podvojilo število okuženih z virusom HIV, močno se je povečalo tudi število okužb z drugimi spolno prenosljivimi boleznimi; s klamidijo je okuženih od tri- do štirikrat več mladoletnih deklet kot v preteklosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.