Slovenija
13 ogledov

"Pobalinsko dejanje SD"

Majda Potrata Saša Despot
V poslanski skupini SD so vložili interpelacijo zoper ministra za izobraževanje, znanost in kulturo Žigo Turka. Poslanske skupine so se o podpori večinoma že odločile.

Poslanka SD Majda Potrata je povedala, da gre za vsebinsko, zelo resno mišljeno interpelacijo, s katero poslancem dajejo priložnost, da celovito razmislijo o delu in odločitvah ministra Žige Turka.

Vsebinske razloge so zajeli v osmih točkah, ki se nanašajo na neizpolnjevanju posameznih nalog in o ravnanjih v nasprotju s predpisi in zakoni, je dejala Potrata.

Predsednik SD Igor Lukšič je pred tednom ob napovedi interpelacije pojasnil, da so se za ta korak odločili, ker pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva, razgrajevanja pogojev za delo na področju visokega šolstva, razgrajevanja športa in zanemarjanja kulture.

Majda Potrata | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nihče drug ni prispeval podpisov

Nobena od drugih poslanskih skupin se ni odločila, da bo prispevala podpise pod interpelacijo. Jani Möderndorfer, vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije, je pojasnil, da podpisov pod interpelacijo ne bodo prispevali, bodo pa interpelacijo podprli, saj po njihovem mnenju Turk svojega dela ne opravlja dobro.

V DL o podpori interpelaciji še niso razpravljali. Kot je pojasnil vodja njihovih poslancev Rihard Braniselj, za DL ni težava zgolj v ministru Turku, pač pa je "največji problem predsednik vlade". Besedila interpelacije pa ni želel posebej komentirati.

Interpelacije ne bodo podprli v NSi in SLS. K podpori interpelacije se nagibajo tudi v DeSUS, dokončno se bodo sicer odločili v sredo.

Pobalinski način rušenja vlade

Na vloženo interpelacijo se je že odzval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Med drugim je dejal, da je to korak, ki kaže, da ni razsodnosti v opoziciji. "Kar so naredili v SD, ni v skladu z dogovorom pri predsedniku države. In je pobalinsko dejane," meni Tanko.

Meni, da je vložitev interpelacije usmerjeno ne samo v slabitev vlade, ampak tudi v slabitev Slovenije in pomeni "zavlačevanje negotovega stanja, kar za državo ne pomeni nič dobrega".

"Politični dokument"

Turk, ki prihaja iz vrst SDS, ocenjuje, da je vložena interpelacija "predvsem politični dokument, s katerim želijo predlagatelji testirati podporo, ki jo ima vlada v državnem zboru". "Ker za namen takega preverjanja ustava predvideva ustrezne mehanizme, začenši s konstruktivno nezaupnico, eksperimentiranje na koži enega ministra znižuje nivo politične kulture v državi," je zapisal v sporočilu za javnost.

"Škodljivo ravnanje"

Rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik sicer vsebine interpelacije ne pozna, zato je ne more komentirati. Meni pa, da se Turk ni dovolj zavzemal za primerno obravnavo vseh področij, ki sodijo v njegov resor.  Znova je opozoril na finančne težave, ki jih je "minister Turk pomagal ustvariti".

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj pa je spomnil, da je Sviz novembra lani zbral 16.183 podpisov podpore za Turkov odstop: "Ta poziv je bil namenjen ministru zlasti zaradi tega, ker smo trdno prepričani, da je bilo njegovo ravnanje kot ministra škodljivo za kakovost javnih storitev."

Kot je pojasnil, so pri tem posebej izpostavljali zaostritev vseh standardov in normativov v šolstvu, neustrezno vodenje združevanja srednjih šol, problem marginalizacije slovenske kulture in neustrezno ravnanje pri rebalansu proračuna, ker je Turk pristal na tako radikalno poseganje v javno šolstvo.

Komentarjev 13
  • Pepe007 07:31 20.februar 2013.

    Saj pa je jasen postopek, kako se da menjati vlado. Kaj čakajo po tvojem titty?Kaže se pač preprosto dejstvo je, da je opozicija v parlamentu še krepko bolj nesposobna od SDS in NSi.

  • 1111 21:43 19.februar 2013.

    a je pobalinstvo, da Žiga na Brniku, komentira, da gredo v Rusijo kofetkat, a je pobalinstvo, da Gorenak zaposluje kar nekaj po svoje...kar SDS-u ne paše je vse pobalinstvo...ni pobalinstvo, je pa podenj, da nam taka bolana garnitura vlada!

  • gornik 21:21 19.februar 2013.

    Tovariši vsi skupaj ne premorete enega pametnega. In to so rezultati vaših selekcij, ne po znanju ampak po jeziku in butastih idej.