Slovenija
24 ogledov

"Pobalinsko, neprimerno in nedostojno"

Bratuškova pri Junckerju Reševalni pas/Twitter
Protikorupcijska komisija (KPK) že vodi postopek zaradi izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, vendar SDS želi, da se postopek razširi.

Predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat (SMC) je po slabi minuti prekinil sejo, na kateri bi morali razpravljati o predlogih SDS, ki se nanašajo na kršitve v postopku imenovanja komisarskih kandidatov.

Horvat pravi, da gradivo ni bilo pripravljeno v skladu s priporočili zakonodajno-pravne službe. V SDS in NSi so ogorčeni. V SDS je prekinitev seje mandatno-volilne komisije po eni minuti iznačil za  “pobalinsko, neprimerno in nedostojno”.

"Kar se je zgodilo, je le znak, da ima zahteva naše poslanske skupine, ki smo jo vložili, pomembno vsebino in težo, da so v njej navedeni pravi razlogi in da stojijo vse naše trditve tako glede ravnanj gospoda Mira Cerarja kot tudi Alenke Bratušek," je povedal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

"Če kdaj, je potrebno vse te sume, povezane z ravnanji bivše predsednice vlade in sedanjega predsednika vlade razčistiti v času pred hearingom v Evropskem parlamentu,"  še pravi Tanko.

Mandatno volilna komisija bi morala razpravljati o predlogih največje opozicijske stranke, ki je predlagala, naj državni zbor (DZ) zahteva uvedbo postopka zaradi suma korupcije glede zakonitosti seznama kandidatov za člane Evropske komisije, na katerem so se znašli Alenka Bratušek, Tanja Fajon in Karel Erjavec.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije namreč določa, da lahko KPK na lastno pobudo, na podlagi prijave pravne ali fizične osebe uvede postopek zaradi suma korupcije, kršitve predpisov o nasprotju interesov. Zahtevo za uvedbo postopka pa lahko med drugim poda tudi DZ.

SDS zahteva še, da mora mandatno volilna komisija (MVK) poslancem predlagati tudi naj se uvede postopek zaradi suma korupcije v zvezi z odločitvami in postopkom sprejemanja odločitev vlade na dopisni seji 5. septembra, kjer so ministri Bratuškovo potrdili kot kandidatko za komisarsko mesto. 

Postopek bi uvedli tudi proti Cerarju

Zaradi kršitve integritete javnega sektorja pa bi radi videli, da KPK pod drobnogled vzame tudi premiera Mira Cerarja in poslanca SMC Ivana Preloga. KPK namreč nista v roku prijavila premoženjskega stanja.

 

Komentarjev 3
  • ljimonad 17:02 03.oktober 2014.

    nisem bil sicer fan alenčice, a sedaj še kako navijam da bi ji uspelo priti v komisijo eu, prav zaradi natankanih kekcev iz sds. svojga arestanta branijo na vse mogoče in nemogoče načine, podtikajo vsem drugim tisto kar počnejo prav ...prikaži več oni, pa še jim ni dost. to stranko bi res bilo najbolje prepovedati in ukiniti, saj povzroča samo zgago in nejevoljo ljudi, razen tistih nekaj sto ki dobivajo po 20 eurov da stojijo pred sodiščem ali na pa mostu pri dobu. a toliko denarja niti ta stranka nima, koliko dni bo še treba stati, dokler ablastnik ne pride iz aresta. pa srečno kekci

  • vladek 10:21 03.oktober 2014.

    Kruha ne boš še dolgo dobil,dokler so komunisti na vladi in udbovci

  • maliking 08:39 03.oktober 2014.

    Vražju mater pa vaše mlatenje prazne slame.Nehajte že enkrat se ukvarjat z norostmi, dajte nam kruha raje.