Slovenija
15 ogledov

Pobegniti dacarjem

Žurnal24 main
Namig. V Ljubljani je najmanj davčnih inšpektorjev glede na število podjetij in espejev.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Neko podjetje je svoj sedež preneslo v Ljubljano le zato, da bi zmanjšali možnost davčnega pregleda, nam je namignil naš vir. V Ljubljani je namreč več podjetij na inšpektorja.

Trikratne razlike
Podatki, ki so nam jih pripravili na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs), temu pritrjujejo. V Ljubljani mora en davčni inšpektor nadzorovati 1.258 podjetij in samostojnih podjetnikov.

Za primerjavo: slovensko povprečje je 570 podjetij na enega inšpektorja, v Kočevju, kjer imajo davčni inšpektorji “najmanj dela”, pa vsak nadzoruje povprečno le 307 podjetij.

Na posebnem davčnem uradu je sicer še dodatnih 31 inšpektorjev, generalni davčni urad pa jih ima osem.

Durs: To je neumnost
Na Dursu pojasnjujejo, da lahko davčni inšpektor preglede opravlja na območju celotne Slovenije in ne le na uradu, kjer je zaposlen.

“Manjša verjetnost uvedbe davčnega inšpekcijskega nadzora je torej odvisna od meril rizičnosti zavezancev za davek in ne od števila zaposlenih inšpektorjev po posameznih uradih,” razlagajo.

“Naše dejavnosti so usmerjene v odkrivanje in zmanjševanje obsega davčnih utaj. Davčne inšpekcije nadzore opravljamo v sklopih projektno vodenega nadzora na področjih, za katera ugotavljamo, da je tveganje za neizpolnjevanje davčnih obveznosti največje,” dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.