Slovenija
24 ogledov

"Pobijajo" se za eZdravje

Projekt eZdravje bo predvidoma končan leta 2023, ocenjena vrednost pa je 133 mil Žurnal24 main
Boj informatikov. V ponedeljek se izteče rok za prijavo na javni razpis, vreden več deset milijonov evrov. 

eZdravje. Po obsegu in financah megalomanski projekt, strokovnjaki o uspehu dvomijo.

V protikorupcijski komisiji so potrdili, da so dobili prijavo proti šefici informatike na ministrstvu za zdravje (MZ) Smiljani Vončina Slavec. Ali se prijava nanaša na javni razpis z naslovom Storitve razvoja programske opreme za medicino, ki se izteče v ponedeljek, v Kosovi komisiji niso 
povedali.

Zakaj prijava
Na vprašanje, ali je prijava morda povezana z njenim prejšnjim delom, je Vončina Slavčeva dejala: “Ne vem, bom počakala na uradne utemeljitve.”

Znano je, da je bila Vončina Slavčeva pred službo v državni upravi lastnica podjetja Infonet, ki ga je nato prodala eni od največjih, morda celo največji družbi za informatiko – SRC sistemske integracije, ki je hkrati tudi eden od največjih dobaviteljev računalniške opreme in storitev za državno upravo.

Smiljana Vončina Slavec. Kakor trdijo naši viri, je povezana s projekti dvomljive kakovosti.
• Ko je bila še v Infonetu, je bila plačana in odgovorna za postavitev informacijske hrbtenice v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC), ki pa ne deluje po pričakovanjih.
• Infonet še vedno vzdržuje približno polovico računalniških programov v UKC, ki ne delujejo po pričakovanjih, kar je za časnik Delo javno povedala zdaj že nekdanja strokovna direktorica Darinka Miklavčič.
• Do nedavnega je Smiljana Vončina Slavec vodila tudi razpisno komisijo za vzpostavitev in vzdrževanje informacijskega sistema na pediatrični kliniki. Pred kratkim, v tretjem krogu pogovorov o razpisu, jo je – tako so zatrdili naši viri – zaradi povezanosti z Infonetom in pritiskov drugih ponudnikov v zvezi s tem nadomestil Ivan Eržen.

Milijonski svetovalci
E-akcijski načrt eZdravja je pripravilo svetovalno podjetje IPMIT Institut za projektni management in informacijsko tehnologijo, ki je za štiri mesece dela prejelo 230.160 evrov (brez DDV). V letu in pol pa je IPMIT ministrstvu ponudil še za 766.880 evrov “kompetentne pomoči in svetovanja”. To pomeni, da bo IPMIT, ki je projekt pripravil in ocenil, torej hkrati tudi izvajalec del, ki jih je sam predvidel. Vončina Slavčeva je potrdila, da bo IPMIT državo stal milijon evrov. To pogodbo je državni sekretar Ivan Eržen podpisal 20. avgusta, ko je bil minister Borut Miklavčič v bolnišnici.

Stroka opozarja
Informatiki, ki poznajo delovanje državne uprave, a se nočejo izpostavljati, so opozorili, da hoče MZ svojo infrastrukturo postaviti na infrastrukturi ministrstva za javno upravo, ki je vezana na tehnologijo podjetij IBM in Oracle. To izključuje druge ponudnike konkurenčnih tehnologij in rešitev. Ker v Sloveniji ni bil izpeljan še niti en podoben projekt, se informatiki sprašujejo, zakaj se MZ ni odločilo za izkušeno mednarodno svetovalno hišo, ki je že izvedla kak podoben projekt? Vončina Slavčeva je odločno zanikala namigovanja, da niso sledili vzorcem iz tujine. “Imeli smo predstavitve danskega, portugalskega, švicarskega in slovaškega projekta. Na osnovi tega smo se odločili, da projekt lahko izpeljemo z domačim znanjem,” je povedala Vončina Slavčeva.

HSL in Microsoft ogorčena
V največji regijski programski družbi Hermes Softlab (HSL) še niso sprejeli odločitve, ali se bodo prijavili na razpis. Na vprašanje, zakaj, so odgovorili: “Ker razpisni pogoji zahtevajo vnaprej izbrano tehnologijo, kar nikakor ni v skladu z načelom enakih možnosti.”

Enak zadržek imajo v Microsoftu Slovenija, kjer je Simona Rakuša, odgovorna za odnose z javnostmi, zapisala: “Ocenjujemo, da so zaradi omejujočih tehnoloških zahtev in specifikacij v tem razpisu naši partnerji, ki razvijajo na Microsoftovih tehnologijah, v neenakopravnem položaju. Microsoft ima rešitve z nizkimi skupnimi stroški lastništva z enotnim zdravstvenim portalom na Danskem in Portugalskem.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.