Slovenija
153 ogledov

Pobral je vso smetano

Tudi zemljišče za zadnji veliki nepremičninski posel MOL je ocenil Veselič. Cest Anže Petkovšek
Cenilci. Srečko Veselič je zaslužil trikrat več kot vsi drugi cenilci skupaj.

Ljubljana. Srečko Veselič iz podjetja Imobing je od leta 2006 s cenitvijo zemljišč (z vrednostjo nad 500 tisoč evrov) za Mestno občino Ljubljana (MOL) zaslužil slab milijon, preostali štirje cenilci pa vsi skupaj dobrih 300 tisoč evrov.

Kljub temu Simona Remih, načelnica oddelka za ravnanje z nepremičninami MOL, pravi: “Občina v zadnjem letu sodeluje s štirimi sodnimi cenilci (Veseličem, Rajkom Srednikom, Bojanom Grumom in Tonetom Hajdinjakom) ter poskuša naročila uravnotežiti, če je treba, pa izberemo cenilca, ki je v tistem hipu na voljo, da cenitev čim prej opravi.” Tudi letos je po podatkih MOL največ zaslužil prav Veselič, ki včeraj za komentar ni bil dosegljiv.

Eno ali dve cenitvi na dan?
Do lani je bila cena za cenitve med 400 in 800 evri, odvisno tudi od velikosti in zahtevnosti nepremičnine, junija lani pa se je MOL z omenjenimi štirimi cenilci dogovorila za pavšalno ceno 450 evrov. Ker je Veselič leta 2009 s posli z MOL zaslužil 317 tisoč evrov, bi to pomenilo, da je opravil 396 cenitev, če so mu za vsako cenitev plačali 800 evrov, in kar 793 cenitev, če so mu za cenitev plačali 400 evrov. To pa bi pomenilo, da je leta 2009 vsak dan za MOL opravil eno ali dve cenitvi.
Razlog je revalorizacija
Na vprašanje, ali so ti izračuni pravi, odgovarja: “Tu je treba upoštevati tudi revalorizacijo cenitev, ki jih je opravil. Po stari uredbi o stvarnem premoženju je cenitev veljala le šest mesecev in je bilo treba večkrat pred realizacijo posla opraviti revalorizacijo cenitev.” Dodaja, da so v Veseličev zaslužek vključeni tudi zneski drugih storitev, ki jih je opravil za MOL, ne pove pa, za katere gre.

MOL je sicer z zemljišči, ki jih je v zadnjih petih letih ocenil Veselič, zaslužila 84 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.