Slovenija
15 ogledov

Pobrali bodo še enkrat več

slovenija 18.04.13. socialna stanovanja Maribor, Poljane, bloki, foto: nino verd Nino Verdnik
Opozicijska SLS in koalicijski SD zagovarjajo stališče, da bi moral biti davek na nepremičnine alternativa zdajšnjemu nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča.

"Vsaki vladi sem rekel, da je to pametno čim prej sprejeti, a nobena ni upala tvegati," o predlogu novega davka na nepremičnine pravi davčni svetovalec Darko Končan. Po njegovem mnenju bi se moralo za izračun višine davka upoštevati 80 in ne sto odstotkov ocenjene vrednosti nepremičnine Geodetske uprave RS, saj so ocene izračunane na osnovi prodajnih cen nepremičnin, za katere meni, da so še vedno previsoke.

Predlog zakona predvideva, da se bo pobralo za 280 milijonov evrov več, kot se je do zdaj z vsemi nepremičninskimi dajatvami skupaj. Država in občine naj bi z njim zbrale skupno okoli 467 milijonov evrov na leto. Končan je prepričan, da bo izplen še večji in da se je do zdaj pobiralo dajatve od le okoli polovice nepremičnin.

Stranke tuhtajo, SLS proti

V parlamentarnih strankah so s komentarji še skopi. V največji vladni stranki PS davek načelno podpirajo, SD želijo, da ne bi dodatno obremenil prebivalstva in gospodarstva, ostro proti pa so v opozicijski SLS. "Gre za nov davčni primež," je opozoril predsednik SLS Franc Bogovič. Poudaril je, da se je v preteklosti ves čas govorilo, da bo davek na nepremičnine le pretvorba dozdajšnjih dajatev v novo, zdaj pa je predvideno, da bo pobranih dodatnih 240 milijonov evrov za državo in dodatnih 40 milijonov evrov za občine. "Gre za bistveno povečanje obremenitev za prebivalstvo," je prepričan Bogovič, ki navaja, da se bo plačevalo od dva do trikrat več dajatev kot do zdaj.

Tudi v osnutku zakona je predvideno, da se bo od stanovanjskih nepremičnin zbralo več kot trikrat več denarja, vendar naj bi se to zgodilo predvsem zaradi večjega bazena nepremičnin.

Bogovič je opozoril tudi na dodatno obremenitev gospodarstva in kmetijstva, ker naj bi se davek plačeval tudi od kmetijskih in gozdnih zemljišč, za gospodarska poslopja ter na obdavčitev kulturnih spomenikov. V SLS kot upravičeno ocenjujejo dodatno obremenitev nezazidanih stavbnih zemljišč, praznih stanovanj in zaraščenih kmetijskih zemljišč.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 23:26 13.junij 2013.

    samo še pobirajo in pobirajo, obdavčujejo in obdavčujejo, delajo pa itak - Nič !!!!!!!!