Slovenija
19 ogledov

Pobuda prihaja od potrošnikov

Bioužitek je združenje slovenskih ekoloških kmetov predstavilo tudi na letošnjem Žurnal24 main
Bioužitek. Spodbuja domačo ponudbo ekopridelkov.

“Ljudi najbolj zanima, kje ekološke pridelke sploh lahko kupijo,” je pred današnjim obiskom ekološke turistične kmetije Bončina v Čadrgu pri Tolminu povedal Boris Fras, predsednik Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije Biodar.

Majske ekoakcije

8. 5. – Čadrg, Tolmin, obisk ekološke turistične kmetije Bončina

22. 5. – Koper, biodan

29. 5. – Nova Gorica, biodan
Program akcij Bioužitka lahko spremljate na http://biouzitek.si/.

Dogodek je del triletnega projekta Bioužitek; spodbuja ga EU, kot niz različnih promocijskih akcij pa poteka v vseh večjih regijskih središčih Slovenije.

Spremljanje kontrolorja
Da bi razblinili dvome potrošnikov o verodostojnosti ekoloških živil in certifikata, zveza v okviru Bioužitka organizira dneve s kontrolorjem za ekološko kmetovanje po vsej Sloveniji. “Teh dni se udeleži tudi od 60 do 70 obiskovalcev,” nam je zaupal Fras.

Po njegovih besedah je projekt trenutno na polovici, pozitivni učinki, to so povečano povpraševanje, ponudba in prodaja ekoloških pridelkov, pa so že vidni: “Ko v posamezni regiji v enem mesecu izpeljemo od tri do štiri akcije, se prodaja ekoizdelkov opazno pospeši.”

Partnersko kmetovanje
Pri nas se po vzoru Francije – poznajo pa ga tudi v Združenih državah Amerike in na Japonskem – vse bolj uveljavlja dogovorno partnersko kmetovanje, pri katerem pobude prihajajo od potrošnika, je še povedal Fras.

“Skupina potrošnikov se dogovori, katere pridelke bi rada, določi zbirno mesto, na katerem si dobrine tudi sami razdelijo; ker imamo veliko malih kmetij, je tak sistem idealen,” je pojasnil Fras.

Dodaja, da se zveza zavzema tudi za prodor ekopridelkov v trgovske centre, bi pa vlogo posrednika moralo prevzeti kako podjetje, saj “dogovarjanje z velikimi trgovci presega sposobnosti in čas malega kmeta”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.