Slovenija
18 ogledov

Pobudo podpisalo več kot 7 tisoč ljudi

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Sindikati DZ predali pobudo za referendum o spremembi plačnega zakona. Zbrali so več kot sedem tisoč podpisov.

"Zbrali smo 7261 podpisov, sedaj pa pričakujemo, da bo to DZ sprocesiral in določil roke za zbiranje podpisov za referendum. Pričakujemo, da bomo zbrali tistih 40 tisoč podpisov in da bodo ljudje na referendumu odločali o tem, ali lahko državni zbor posega v kolektivno pogodbo ali ne," je za zurnal24.si povedal Janez Posedi, vodja pogajalske skupine dela sindikatov.

Dopoldne je Posedi pred stavkovnim odborom ocenil, da imajo več kot dovolj podpisov, ki so jih zbirali po celotni Sloveniji, od koder so jih morali poslati v Ljubljano. V skladu z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi morajo za začetek postopka zbrati 2500 podpisov, nato pa za sam razpis referenduma še 40 tisoč.

21 sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Janeza Posedija je za 27. september napovedalo stavko. Oblikovali so šest stavkovnih zahtev – najpomembnejša je odprava zadnjih dveh četrtin plačnih nesorazmerij s 1. oktobrom 2010 in 2011. Med šestimi stavkovnimi zahtevami je še takojšen umik predlogov, ki posegajo v ekonomsko-socialni položaj javnih uslužbencev ter začetek pogajanj o odpravi anomalij plačnega sistema in predlogih sindikalne pogajalske skupine.

"Zakon ne rešuje nobenega problema s plačami"
"Vsi sindikati, ki delujemo znotraj skupine, smo pozvali ljudi, naj prispevajo podpise. Zbirali smo jih od petka do ponedeljka zjutraj. Največ dela je s tem, da jih zberemo na enem mestu," je dejal Posedi, ki pričakuje, da bo referendum razpisan in da bodo ljudje ugotovili, da gre za grob poseg zakonodajne veje oblasti v zgodbo o kolektivni pogodbi. "Nekateri govorijo, da gre za zakon o zamrznitvi plač, kar ni res. Ta zakon ima samo eno nalogo. To je poseg v kolektivno pogodbo in razmerja med sindikati in vlado, ne rešuje pa prav nobenega problema s plačami v javnem sektorju," pojasnjuje Posedi.

Začetek zbiranja podpisov za naknadni zakonodajni referendum bi zavrl uveljavitev sprememb zakona. Če se bo to zgodilo, je ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs že napovedala interventni zakon. "Če v zakon doda neko svojo zgodbo, kako ona vidi svet in domovino, je to njen problem. Dejstvo je, da je njen pogled na zaposlene v javnem sektorju in plače radikalno drugačen od našega," zaključuje Posedi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.