Slovenija
4 ogledov

Poceni bi zgradili, drago vzdrževali

Nova stavba pediatrične klinike Žurnal24 main
Informacijski sistem v pediatrični bolnišnici utegne zgraditi podjetje Gorenje GTI, čeprav je bilo na razpisu v skupnem znesku najdražje. Minister Miklavčič zadeve še ne želi komentirati.

Gorenje GTI je omenjeni sistem pripravljeno vzpostaviti za 12 centov, kar je najcenejša ponudba. Drugi najcenejši ponudnik Marand isto storitev ponuja za 1,73 milijona evrov, IBM za 2,02 milijona evrov, Hermes Softlab pa za 3,59 milijona evrov. Sestavni del razpisa je tudi triletno vzdrževanje, pri čemer pa je Gorenje GTI s 3,92 milijona evrov najdražji ponudnik – osemkrat dražji od najcenejšega Maranda, poroča Delo.

Če bo ministrstvo upoštevalo lastna pravila, bo Gorenje GTI na razpisu zmagalo. Razpis je namreč sestavljen tako, da se obe ceni – za vzpostavitev in vzdrževanje – točkujeta in v seštevku točk omenjeno podjetje premaga vse druge.

Neposredna vez
Račun za vzpostavitev sistema, torej 12 centov, bo plačalo ministrstvo, stroški vzdrževanja, torej 1,3 milijona evrov letno, pa bodo bremenili Univerzitetni klinični center. Proizvajalec Gorenja GTI je sicer podjetje Infonet, katerega nekdanja solastnica Smiljana Vončina Slavec na ministrstvu za zdravje vodi službo za informatiko, do nedavnega pa je predsedovala tudi razpisni komisiji.

Minister za zdravje Borut Miklavčič je dejal, da je pisanje današnjega Dela točno. "Smo še v postopku. Ravnamo skladno z zakonom o javnih naročilih," je dodal, podrobneje pa zadeve ni želel komentirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.