Slovenija
28 ogledov

Poceni se ogrejte z drvi

Žurnal24 main
Za ogrevanje je zemeljski plin od kurilnega olja cenejši za tretjino, drva pa od obeh za vsaj polovico.

S pomočjo strokovnjakov iz Petrola in Energetike.net smo preračunali, koliko v drugih energentih predstavlja tri tisoč litrov olja. Za povečavo kliknite na fotografijo. © grafika Žurnal24

 

Če gradite hišo in še ne veste, ali izbrati ogrevanje na kurilno olje ali plin, vam priporočamo plin, saj je cenejši. Predstavljamo pa še drugo, (naj)cenejšo možnost – ogrevanje s tem, kar nam da narava, z lesom. Porabo energentov za ogrevanje lahko sami preračunate na spletni strani http://www.biomasa.zgs.gov.si.

Les brez konkurence
Iz tabele je razvidno, da je najcenejše ogrevanje na drva, najdražje pa z utekočinjenim naftnim plinom (UNP) – ta je dražji za 60 odstotkov. Nekaj cenejše od UNP je kurilno olje, temu pa sledita elektrika in zemeljski plin.

Elektrika bo še dražja
Tiste, ki se ogrevajo z elektriko, na portalu Energetika.net opozarjajo, da se bo ta še naprej dražila. Gospodinjstva namreč še vedno plačujejo ceno, ki je nižja od tržne. Zaradi omejenih količin nafte in vse večje porabe pa bo cena tudi tem energentom narasla. Cena lesa po podatkih statističnega urada več ali manj ostaja nespremenjena. Manjši vpliv so imela poletna neurja, ki so ceno malenkost znižala. Sicer pa se začenja jesen, ko se drva načeloma podražijo.

Investicija v peč
Sodobne peči za kurjenje lesa, ki se uporabljajo za ogrevanje, stanejo približno štiri tisoč evrov ali več. Naložba naj bi se povrnila prej kot v desetih letih, pravijo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Naj poudarimo, da se v te peči drva naloži le enkrat na dan, toplota pa se sprošča ves dan. Težava je še vedno skladiščenje drv, saj zavzamejo precej prostora.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.