Slovenija
16 ogledov

Počitnice bodo pokopale smučišča

Smučišča naj bi letos trpela predvsem zaradi enotnih počitnic. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Nova smučarska sezona je pred vrati. V Združenju slovenskih žičničarjev zatrjujejo, da so dobro pripravljeni, veliko pa je odvisno tudi od vremena.

Le slaba dva meseca nas ločita od uradne smučarske sezone, ki se bo po besedah Dušana Božičnika iz Združenja slovenskih žičničarjev začela v sredini decembra. Zanimalo nas je, ali je to zaradi trenutnih vremenskih razmer možno že prej.

"Pri nas je politika takšna, da posamezen center odloča o tem, kdaj bo odprl svoje smučišče. V kolikor center oceni, da ima izpolnjene vse pogoje za odprtje, med drugim tudi dovolj snežne odeje, potem lahko smučišče odpre. Vse je torej odvisno od priprave smučarskih prog," pravi Božičnik.

Veliko vlagajo v vrtce
Na posameznih smučiščih pa se obetajo tudi novosti in izboljšave, dela pa naj bi se do začetka sezone zaključila. "Trenutno se zaključujejo dela na krožni kabinski žičnici na Mariborskem Pohorju, s tem pa se bo povečala tudi nosilnost, in sicer na 2400 potnikov na uro. V letošnji sezoni so se upravljalci lotili predvsem  povečanja nastanitvenih zmogljivosti, intenzivno pa so se lotili tudi različnih poligonov. Poudariti je treba tudi, da je veliko postorjenega tudi pri opremi in dopolnitvi programov na področju varovanja otrok," je glavne pridobitve na slovenskih smučiščih ocenil Božičnik, ki kljub vsemu dvomi, da se bo obisk na smučiščih letos povečal.

"Prizadela nas bo predvsem odločitev ministra za šolstvo, ki je šolske počitnice skrajšal na en teden. Kaj temu sledi? Velika gneča na smučiščih v omenjenem tednu, medtem ko bodo drugi tedni bolj katastrofalno obiskani. O kakšnem povečanju bomo v letošnji sezoni bolj težko govorili. Vsekakor si tega želimo in si intenzivno prizadevamo, da bi ljudi zadržali na domačih smučiščih. Na koncu pa je vse odvisno tudi od vremena," pravi Božičnik, ki je bil o povišanju smučarskih vozovnic redkobeseden.

"Cene bodo na večini smučišč ostale enake lanskim, posamezni centri pa so cene dvignili za evro," je povedal Božičnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.