Slovenija
61 ogledov

"Počitnice so počitnice, otroci naj si od šole oddahnejo"

Počitnice Shutterstock
Profesorica za pedagoško psihologijo predlaga, naj si otroci med počitnicami oddahnejo od šole. Če jih čakajo preizkusi znanja, pa naj del prostega časa preživijo tudi pred knjigami.

Osnovnošolci in dijaki danes ne bodo sedli v šolske klopi, saj so na prvomajskih počitnicah, zadnjih v tem šolskem letu. Nekateri se bodo s starši odpravili na dopustovanje, nekateri pa bodo počitnice preživeli v skrbeh zaradi čim boljšega uspeha. A psihologinja Cirila Peklaj poudarja: "Počitnice so počitnice, otroci naj si od šole oddahnejo."

Šolarji bodo za prvomajske praznike letos prosti kar devet dni, in sicer od 27. aprila do 5. maja. Po šolskem koledarju prvomajske počitnice sicer niso tako dolge, a so 3. maj v večini šol nadomestili z delovno soboto v začetku aprila.

Počitnice = oddih od šole

Kot je za STA dejala profesorica za pedagoško psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Cirila Peklaj, so počitnice namenjene temu, da si otroci oddahnejo od šole. Svetuje, naj se ukvarjajo z dejavnostmi, ki jih imajo radi, in da naj to ne bo nekaj takega, kar počnejo v šoli. Po njenih besedah je dobro, da čim več časa preživijo s svojimi starši. V primeru, da so ti v službi, pa lahko varstvo poiščejo pri starih starših ali, če je možno, drugih sorodnikih.

Nekatere organizacije v času počitnic pripravljajo tudi različne tečaje in delavnice za otroke. Kot pravi Peklajeva, pridejo ti bolj v poštev za poletne počitnice, sicer pa naj med krajšimi počitnicami te aktivnosti potekajo predvsem v obliki igre.

Po njenih besedah naj otroci med počitnicami ne bi imeli kakšnih večjih šolskih obveznosti in nalog. Z obveznostmi, ki jih imajo, pa naj ne odlašajo do zadnjih dni počitnic, ampak naj jih opravijo prej, poudarja. Tistim, ki imajo kakšne težave na posameznih področjih učenja, pa svetuje, naj pregledajo in ponovijo vsebine.

Nekateri bodo tudi za knjigami

Devetošolce in šestošolce takoj po počitnicah čakajo nacionalni preizkusi znanja, maturante pa kmalu matura. Tisti, za katere bo uspeh na teh preverjanjih znanja odločilen, bodo del počitnic preživeli tudi za knjigami. A Peklajeva ob tem poudarja, da nacionalni preizkusi znanja v šestem razredu niso namenjeni temu, da bi se učenci nanje intenzivno pripravljali v zadnjih dneh, ampak da pokažejo dolgoročnejše znanje.

"Otroci naj se učijo sproti"

Na vprašanje, kako se soočati s stresom pred tovrstnimi preizkusi znanja, Peklajeva odgovarja, da je najbolj pomembno naučiti se soočanja z obremenitvami, tako da do stresa sploh ne pride. Učencem in dijakom tako svetuje, naj se učijo sproti, staršem pa, naj svojim otrokom ne pišejo opravičil, da bi se tako izognili pisanju testov.

Po končanih počitnicah sicer učence in dijake čakata še manj kot dva meseca pouka do konca šolskega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.