Slovenija
22687 ogledov

Počivalšek besen: "Dovolj imam teh medijskih laži"

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Počivalškova ekipa naj bi pri nabavi zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje epidemije koronavirusa posredovala za izbrane dobavitelje.

Spletni portal Necenzurirano poroča, da je Računsko sodišče v predlogu revizije nabav zaščitne in medicinske opreme ugotovilo, da je imelo ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, ključno vlogo v poslih z dobavo zaščitne opreme med prvim valom epidemije covida-19. Počivalšek ali njegovi ljudje so imeli glavno besedo v postopkih nabav, čeprav za to niso imeli nobenih pristojnosti, vso odgovornost pa so prelagali na zavod za blagovne rezerve.

Necenzurirano: Počivalškovi posredovali za izbrane dobavitelje

Posredovali so za izbrane dobavitelje, med katerimi sta največje posle dobila podjetji Geneplanet, izbrano za dobavo za osem milijonov evrov medicinskih ventilatorjev, in Acron, dobavitelj 20 milijonov evrov vrednih zaščitnih mask. Med privilegiranimi dobavitelji je bila tudi Marijana Plevnik, soproga Počivalškovega bratranca. V vsaj enem primeru pa je gospodarski minister na zavod pritiskal tudi z "urgentnimi navodili" predsednika vlade Janeza Janše, piše portal Necenzurirano.

Oprema brez ustreznih certifikatov

Revizija po navedbah necenzurirano.si ugotavlja, da je skoraj polovica od 64 dobaviteljev v Slovenijo pripeljala opremo, ki ni imela ustreznih certifikatov. Teh ogromnih količin mask in druge opreme tudi po koncu prvega vala epidemije ni preverjal nihče. Prav tako številni dobavitelji, ki so podpisali pogodbe o dobavi, k ponudbam niso priložili fotografij posameznih kosov opreme. Kar 32 od 64 pogodb pa je bilo sklenjenih na podlagi ponudb, ki niso vključevale bistvenih elementov, ali pa dobavitelji sploh niso posredovali ponudb.

Sklicevali so se na poslanko SDS Jelko Godec

Zavod je tako v prvih dneh Janševe vlade uradno izbral štiri dobavitelje ventilatorjev na podlagi seznama, ki ga je prejel od Počivalškovega ministrstva, poroča portal. Uslužbenec, ki ga je poslal, se je v priloženem sporočilu skliceval na poslanko SDS Jelko Godec, danes državno sekretarko v Janševem kabinetu. Plačilo osem milijonov evrov predujma za Geneplanet, ki ga je Počivalšek zahteval od tedanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška, je bilo po oceni računskega sodišča "odstopanje od prakse zavoda, lastne prakse in danih navodil".

Pri nabavi ventilatorjev naj bi Počivalškovo ministrstvo zamolčalo dodatno opozorilo

Revizija razgalja še eno skrivnost dogajanja okoli ventilatorjev. Ministrstvo za gospodarstvo je v nabor ponudnikov vključilo tudi Geneplanetove ventilatorje Sirusmed R 30, pri čemer se je sklicevalo na pozitivno mnenje Mateja Podbregarja iz Splošne bolnišnice Celje. Toda Počivalškovo ministrstvo je zamolčalo njegovo dodatno opozorilo, da gre za najosnovnejši model nižjega razreda in da bi po tej ceni lahko kupili najboljše ventilatorje Siriusmed R 50+ z vsemi dodatnimi opcijami, navaja Necenzurirano.

minister Počivalšek se je na pisanje necenzurirano.si odzval a Twitterju, kjer je zapisal, da ima dovolj medijskih laži. "Vsebina poročila je povsem drugačna in govori o tem, da je bila Slovenija sistemsko nepripravljena. Niti besede ni o moji osebni vlogi," je zapisal.

Naknadno je zapisal, da ga pozivajo, naj objavi tekst poročila računskega sodišča. Kot je navedel, bi to storil z največjim veseljem, da preseka te laži, a če bi to storil, bi res prekršil zakon, saj je še vedno zaupno. "Do javne objave pa lahko 'mediji' nekaznovano zavajajo. To je v nasprotju z novinarsko etiko," je še poudaril.

 

Na Računskem sodišču so za STA potrdili, da so v ponedeljek v postopku revizije nabav zaščitne in medicinske opreme izdali predlog revizijskega poročila, saj so prejšnji teden zaključili razčiščevalne sestanke z zavodom za blagovne rezerve, vlado ter ministrstvi za obrambo, gospodarstvo ter zdravje. 

Na razčiščevalne sestanke revidiranci prišli z odvetniki

Razčiščevalni sestanki so v nekaterih primerih potekali v več delih. V primeru treh revidirancev so se sestankov udeležili tudi odvetniki, skupaj s predstavniki revidirancev. "S takšno prakso se srečujemo izjemno redko, zlasti pa ni običajna pri vladnih uporabnikih državnega proračuna," so navedli na sodišču..

Predlog revizije še ni javen dokument

Konkretnega odgovora glede datuma izdaje revizijskega poročila ne morejo dati, saj izdaji predloga revizijskega poročila sledijo faze za končanje revizijskega postopka. Predlog revizijskega poročila je bil vročen le revidirancem in nekdanjim odgovornim osebam revidirancev iz revidiranega obdobja in ni javen dokument.

V skladu z zakonom o medijih objavljamo Prikaz nasprotnih dejstev:

Interpretacija portala Necenzurirano je netočna, saj:
- Ventilator R50 ima že v osnovnem modelu vključene vse opcije ventilacije, na katere se nanaša opozorilo dr. Podbregarja (pri R30 je to opcijski dodatek). Dostavljeni ventilatorji R30 so imeli vključene vse omenjene opcije ventilacije (torej nikoli niso bili ponujeni v osnovni različici).
- Opozorilo dr. Podbregarja se torej ne nanaša na dostavljene ventilatorje R30.
- Model R50 v tistem času ni bil dosegljiv (čakalna doba je bila 6-9 mesecev).
- Model R50 je občutno dražji ventilator in ne drži, da ga je bilo možno dobiti za isto ceno.
V času prvega vala je GenePlanet diagnostika ponudil tudi drugo dodatno opremo, nepovezano s samim ventilatorjem (vlažilci, dvojno ogrevane cevi), vendar se v tistem trenutku država zanj ni odločila (podobno kot v primeru Bellaviste). To dodatno opremo pa so kasneje kupili od drugega ponudnika.
Ko pišete o nadgradnji, ki jo je predlagala strokovna skupina (vlažilci), ter o dodatnih opcijah, ki jih je predlagal dr. Podbregar, gre za dve povsem različni zadevi, ki ju ne gre mešati.

GenePlanet, Oddelek za odnose z javnostmi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 45
 • borut08 13:05 19.februar 2021.

  Lopovi in laznivci oznacijo za laznica tiste,ki jih dobijo pri kriminalu.Bo na njih poslal fasisticno policijo,da jih unicijo???

 • jastreb13 12:35 19.februar 2021.

  Ja Počivalšek, kot visok predstavnik vlade je skrajni čas, da nekaj ukreneš oz. pripomoreš na tem področju, da se naredi konec lažnivega politično navijaškega novinarstva. Si lahko misliš kako se šele počutimo mi navadni državljani, ki nas vsakodnevno bombardirajo z ...prikaži več lažmi iz vseh strani, to je prešlo vse meje zdrave pameti zato je potrebnu temu narediti konec. Politično hjskanje, laži, širjenje sovraštva, diskriminacije, deskriditacije,....to ne pelje več nikamor.

 • Avatar Maro Slana
  Maro Slana 11:26 19.februar 2021.

  Ta napad je pranje možganov,ker levičarju drugega ne počnejo,kot lažejo....a bo ze enkrat kateri salabajzer odgovarjal za škodo ...