Slovenija
5756 ogledov

Počivalšek: "Jaz dobro vem, kdo je zmagal vojno"

Zdravko Počivalšek Tamino Petelinšek/STA
Na Mali Gori pri Ribnici je popoldne potekala državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju.

Državne slovesnosti so se med drugim udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša in predsednik DZ Igor Zorčič, slavnostni govornik je bil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. 

Ta je poudaril, da danes izražamo spoštovanje slovenskemu odporništvu, ki nas je ohranjalo skozi zgodovino. Kot je dejal, je bilo slovensko odporništvo v resnici vedno pomemben steber naše identitete. "Ko so bilo ogroženi naš jezik, naša kultura, naš način življenja, smo znali vstati in se postaviti v bran tega našega največjega bogastva. Znali smo obraniti naše ozemlje, naše premoženje. Pogosto smo v zgodovini pokazali, da znamo kot narod prepoznati klic svojega časa, in da se znamo na ta klic tudi ustrezno odzvati," je dodal.

"Jaz dobro vem, kdo je zmagal vojno. In ob takih dnevih je to pomembno povedati. Ker za to takšni dnevi tudi so. Pri nas pa prevladuje praksa, ki ni ravno zdrava za nacijo. Praksa, da se spomin na ta sveti čas naše zgodovine iz dneva v dan zlorablja za politikanstvo in zdraharstvo. To za nikogar, ki to počne, ne more biti poklon tem, v imenu katerih to počne," je menil Počivalšek.

Prepričan je, da če želimo ponoviti poteze naših staršev, odgovoriti na klic svojega časa, potem je zdaj res zadnji trenutek, da se vsi skupaj povežemo v psihološkem, družbenem in gospodarskem okrevanju. Pri tem je pozval, da več pozornosti namenimo tistemu, kar nam je skupnega in na čemer lahko gradimo razvoj in standard ljudi, ne pa tistemu, kar nas razdvaja in danes ni več bistveno.

Da bomo zagotovili okrevanje gospodarstva in družbe kot celote, moramo zgraditi široko razvojno fronto, je menil Počivalšek. Sedaj je tako po njegovih besedah čas, "da se poenotimo vsaj glede razvojne vizije in se s to razvojno fronto poklonimo našim prednikom, ki so se v ključnih trenutkih odzvali na klic svojega časa in naredili prave poteze za slovenski narod".

Na Mali Gori pri Ribnici je 13. maja 1941 prišlo do spopada pripadnikov antifašistične organizacije Slovencev iz takratne Italije TIGR z italijansko patruljo, kar velja za prvi oborožen spopad Slovencev z okupatorjem v drugi svetovni vojni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Avatar Leon
    Leon 13:05 28.april 2021.

    »Slovenski pacient« na Mali gori ugrabljal praznik, protestniki v Ljubljani pa napovedali »konec fašizma« in »janšizma«

  • viljem 08:36 28.april 2021.

    Počepavšek ve samo za svoj žep in kdaj mora skloniti debelo betico in nastaviti rit.

  • Adriat 08:35 28.april 2021.

    Slovenija. Verjetno edina država na svetu kjer še vedno ni jasno kdo je zmagal v 2 sv. vojni.