Slovenija
910 ogledov

Počivalšek nezakonito imenoval varuha konkurence Andreja Matvoza

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Imenovanje direktorja Agencije za varstvo konkurence (AVK) Andreja Matvoza je bilo nezakonito, je po poročanju portala Siol ugotovili upravno sodišče.

Tožbo je vložil neizbrani kandidat Damjan Matičič, nekdanji šef AVK, sodišče pa se je strinjalo, da je minister Zdravko Počivalšek pri izbiri Andreja Matvoza kršil pravila postopka in tudi materialno pravo.

A kot kaže, minister za nezakonito imenovanje ne bo odgovarjal, Matvoz pa bo ostal na položaju, Matičiču pa bo v najboljšem primeru pripadla le odškodnina. Ukrepala bi lahko le vlada, ki bi državnemu zboru predlagala razrešitev.

Počivalšek je za vodenje AVK izbral Matvoza, a ker ta ni imel nobenih izkušenj na področju varstva konkurence, ga je naprej imenoval za vršilca dolžnosti, in to za toliko časa, da je imel dovolj izkušenj. Pred tem je Matvoz delal na občini in eno leto na direktoratu za podjetništvo in konkurenčnost na gospodarskem ministrstvu.

Izkušnje pridobival kot v.d. Sodišče: to ni dopustno

Zakon je Počivalšek kršil, ker vi moral javni natečaj izvesti svet AVK in ne minister, ki bi moral poleg tega v odločbi pojasniti, na kakšen način Matvoz izpolnjuje pogoje in v čem je boljši od preostalih treh kandidatov. Vedejevstvo ne bi smelo šteti med izkušnje, saj bi moral izkušnje imeti že ob prijavi in ne šele ob izdaji odločbe, "saj je le tako zagotovljeno enakopravno obravnavanje vseh prijavljenih kandidatov", navaja Siol.

Policija preiskuje tudi, ali drži prijava, da naj bi prekrškovni izpit Matvoz opravil kar prek mobilnega telefona in da naj bi mu pomagali pravniki na AVK, kar naj bi KPK prijavil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 14:14 06.december 2017.

    Nesposobni so sposobni onesposobiti sposobne ! Budi miran Miro !

  • Janez_53 11:23 06.december 2017.

    Gospod Cerar, šele sedaj počasi dojemam, kaj so pravzaprav pomenile floskule o moralnih in etičnih standardih, ki ste nam jih trosili pred volitvami!!! Jaz sem mislil, da je bilo govora o poštenju, pravičnosti in spoštovanju zakonodaje. Očitno sem se motil. ...prikaži več Bom v bodoče bolj pazljiv.

  • Pepe007 11:04 06.december 2017.

    Ne vem kako so lahko tako levi, da ne zapišejo pogojev tako, da jim njihov tako ali tako vnaprej izbran kandidat odlično izpolnjuje.