Slovenija
4187 ogledov

Počivalšek: "Po potrebi bomo ukrepali"

Novice: Pozor, sosedi bodo tujcem za gorivo zaračunavali več Epa
Počivalšek o podražitvi pogonskih goriv.

Vlada bo po napovedih ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška preverila zadnje dogajanje na trgu pogonskih goriv in po potrebi ukrepala. Ob tem je odločitev vlade, da ne regulira več cen pogonskega goriva, utemeljil s stabilizacijo trga, tako v smislu količin kot cen.

"Cene goriv smo omejili zaradi nestabilnosti na trgu," je ob robu podpisa pisma o nameri za vzpostavitev Gospodarskega logističnega središča Feniks V Posavju povedal Počivalšek. Razmere so se od tedaj stabilizirale tako v smislu količin kot tudi cen. "Bomo pa preverili vse, kar se dogaja na trgu, in po potrebi ukrepali," je zagotovil.

Počivalšek se je obregnil tudi v Golobovo izjavo 

Komentiral je tudi torkovo izjavo najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, da trg v Sloveniji ne deluje in da je čas za pametno regulacijo. Kot je izpostavil, imamo v Sloveniji tri ponudnike, nimamo duopolnega sistema, predvsem pa je po njegovih besedah treba pogledati analizo prodaje posameznih goriv, ne samo števila trgovcev.

Gospodarski minister je dodal, da je bila Slovenija edina država v Evropi, ki je imela regulirane cene. "V preteklem obdobju smo sprostili marže, to, kar se dogaja sedaj na cenovnem področju, pa se dogaja zaradi rasti cene osnovne surovine, ki predstavlja med 40 in 50 odstotkov cene goriva," je pojasnil.

Bencinska črpalka Slovenija Zato imamo skoraj enake cene goriva kot v Italiji

Če trg ne deluje, imamo po ministrovih besedah agencijo za varstvo konkurence, ki ima dolžnost, da zadeve nadzira in ukrepa.

Napovedi avtoprevoznikov, da bodo v luči rekordnih cen goriva podražili storitve, Počivalšek ni želel komentirati. "Dejstvo pa je, da avtoprevozniki nimajo teh cen, ampak imajo posebne pogodbe s trgovci, pri katerih se oskrbujejo. Vsak mora nositi odgovornost za to, kar ima," je sklenil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 14:02 04.maj 2022.

    naj mi tale poležavšek pove katere tri trgovce imamo ? mogoče postojnske mesnine oil so eden od teh treh ? kot je meni znano je MOL kupil OMV.a mogoče ta vodopivec ima poleg vode v kolenu to tekočino tud na ...prikaži več podstrehi. in res me zanima kaj bo naredila agencija za varstvo konkurence ?nam vsem mal poslala kakšen bonbonček, al pa aspirinček. raje mal prevetrite s kakšno računico so slovenski dobavitelji elektrike lahko upravičili dvig cen.

  • sam1 13:49 04.maj 2022.

    Boste,boste,ampak brez U v zadnji besedi....

  • Avatar Leon
    Leon 12:29 04.maj 2022.

    https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/nova24tv-dala-40000-evrov-samo-za-napade-na-goloba-963338