Slovenija
1948 ogledov

"Počutil sem se kot pred zmenkom s punco"

mestni utrip
1/22
Saša Despot
Ob lepem vremenu gostje marsikje napolnili terase lokalov.

Od danes lahko gostinci po vsej državi znova sprejemajo goste na terasah in vrtovih lokalov, lepo vreme je privabilo mnoge goste. V Ljubljani je eden od natakarjev občutke ob sprejemu gostov po šestih mesecih zaprtja opisal kot "pred zmenkom s punco".

Tudi gostje na odprtje komaj čakali

"Danes imam kar malo treme," je za povedal eden od natakarjev v kavarni Zvezda v središču mesta in občutke ob strežbi po šestih mesecih zaprtja primerjal z zmenkom. Tudi med gosti opaža, da so na odprtje komaj čakali, nekaj časa so za mize celo stali v vrsti.

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri strežbi v Zvezdi upoštevajo vse pogoje in navodila iz vladnih odlokov ter smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Večinoma so se ukrepov, kot so razkuževanje miz in nošenje mask, navadili že lani pred zadnjim zaprtjem, tokrat so le še nekoliko povečali razdaljo med mizami oz. stoli. Opažajo, da so se na nove zahteve navadili tudi gostje, ki jih na razkuževanje rok, vzdrževanje razdalje ali nošenje mask ob uporabi toaletnih prostorov praktično ni potrebno opozarjati.

Središče Ljubljane ob sončnem vremenu polno

Tudi sicer je središče Ljubljane v sončnem vremenu polno, marsikje so terase in vrtovi lokalov povsem zasedeni.

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Manj navala je na kavarne in restavracije v osmih regijah, kjer so lahko bile terase odprte že v zadnjem tednu dni. V blejski kavarni Park, ki med drugim streže originalno blejsko kremno rezino, so pojasnili, da delo danes poteka brez težav. Njihove kapacitete so zasedene okoli polovično, gostje pa največ naročajo njihove tradicionalne sladice, v 90 odstotkih prav kremno rezino, uživajo pa tudi ob kavi.

Delo ves teden teče tudi že v Mariboru, kjer v tamkajšnji kavarni Rooster Coffee gostom strežejo tako hrano kot pijačo. Delo tudi pri njih poteka brez posebnosti, gostje pa so v času zaprtja, kot ocenjujejo, najbolj pogrešali uživanje na soncu.

V rumenih regijah strežejo tudi v notranjosti lokalov

V pomurski, goriški in obalno-kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, lahko gostinci od danes goste postrežejo tudi v notranjosti gostinskih obratov. V Gostilnici Ruj iz Dutovelj so pojasnili, da bodo to možnost izkoristili, a šele prihodnji teden, saj ponovni zagon dejavnosti zahteva določen čas. Glede spoštovanja ukrepov - med drugim bodo morali gostje za obedovanje v restavraciji predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus oz. potrdilo o cepljenju ali prebolelosti - so navedli, da bodo postavljene pogoje upoštevali.

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V Zemonu ostajajo zaprti

V Gostilni pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, ki se s kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem ponaša z Michelinovo zvezdico, so na drugi strani dejali, da zaenkrat ostajajo zaprti in odločitve o tem, kdaj bodo znova postregli goste, še niso sprejeli. Med drugim se morajo šele odločiti, pod kakšnimi pogoji bodo sprejemali stranke, pa denimo tudi, kak meni bodo ponudili. Po šestih mesecih zaprtja jim bodo vse priprave vzele okoli 14 dni, ocenjujejo.

Podobno velja za drugo z Michelinovo zvezdico nagrajeno restavracijo, Dam v Novi Gorici, v kateri goste razvaja kuharski mojster Uroš Fakuč. Tudi oni odločitve o morebitnem odprtju še niso sprejeli, tudi zato, ker je v zvezi s pogoji obratovanja še veliko odprtih vprašanj. Zaenkrat bodo tako še naprej sprejemali zgolj poslovne goste.

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • rd2dmk2 19:55 24.april 2021.

    če bi dons država rekla lahko izbirate med dvema opcijama in tisto ki izberete ta velja en teden za vse , druga neizbrana pa je ni en teden za vse je : greste lahko na kafe v bar in ga ...prikaži več seveda plačate al greste v knjigarno in dobite od države zastonj eno knjigo, kaj mislite da bi bilo izbrano ? jest bi izbral knjigo.. kafe sem tak al tak zadnje leto vsak dan spil.

  • Avatar Leon
    Leon 18:10 24.april 2021.

    Dokaz ,da je vlada nespametno zapirala terase in gostinske lokale . Kdo bo prvi vrgel kamen ali granitno kocko ?