Slovenija
111 ogledov

"Počutil sem se kot živi muzej"

Predstavitev filma o Milanu Kučanu.
1/17
Nik Rovan
Dokumentarec 20 let Slovenije: Portret Milana Kučana ponuja predvsem političen vpogled v lik in delo prvega predsednika države.

"Počutil sem se kot živi muzej, čeprav sem po drugi strani zelo ponosen in hvaležen ter si štejem v čast, da se je nacionalna televizija odločila narediti dokumentarec. Film je narejen profesionalno in lahko se samo zahvalim, da so porabili toliko časa za ta portret," je po današnji predpremieri dokumentarnega filma avtorice Mojce Šetinc Pašek z naslovom 20 let Slovenije: Portret Milana Kučana povedal nekdanji predsednik države Milan Kučan. "Spomin je varljiv in selektiven, z leti se marsikaj zgodi in marsikaj postane interpretirano skozi tok aktualnih dogodkov, ampak je seveda posebno doživetje in privilegij, da doživiš in vidiš in slišiš, kaj pravzaprav drugi o tebi mislijo in kako te vidijo," pa je opisal občutke ob ogledu filma.

V dokumentarcu, ki je nastal na RTV Slovenija ob pomoči strokovnega sodelavca, zgodovinarja Boža Repeta, ponuja predvsem političen, ne pa tudi osebni pogled v lik in delo prvega predsednika Republike Slovenije, kar Mojca Šetinc Pašek pojasnjuje z besedami: "Milan Kučan je bil tako vpleten v ustvarjanje države in politiko, da je vse zasebno oziroma družinsko življenje nosila njegova soproga Štefka. Kolikor je o tem uspelo povedati njej, je, hčerki pa sta se želeli medijskemu pritisku izogniti. Kučan zelo ločuje zasebno življenje od javnega, zato smo si rekli, da če to strogo ločuje on, zasebnega življenja ne bomo prikazovali niti mi, saj v končni fazi delamo politični, karierni portret."

Dokumentarni film, ki ga je režiral Igor Maksim Košir, izjave pa so v njem med drugim prispevali France Bučar, Ciril Ribičič, Matjaž Kmecelj, Dušan Plut, Miran Potrč, Dimitrij Rupelj, Igor Bavčar, Franci Zavrl, Janez Kocijančič, žena Milana Kučana Štefka in njegova sestra Cveta, bo na ogled v torek ob 20.30 na prvem programu Televizije Slovenija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.