Slovenija
58 ogledov

“Počutimo se ogrožene”

Goran Lisica - Fox Anže Petkovšek
Goran Lisica - Fox. Na zidu založb Dallas in Nika se je pred dnevi pojavil grafit Izdajalci. Šef Dallasa vandalizem razume kot grožnjo.

Se zaradi napisa počutite ogrožene?

Seveda se počutimo ogrožene; marsikdaj v preteklosti so etiketam in parolam sledila še hujša dejanja. Posebno so bili na udari tisti, ki so jih razglasili za izdajalce. Če to ni grožnja, potem ne vem, kaj bi bila.

Kdo je po vašem mnenju odgovoren za povzročeno škodo?

Težko povem, kdo. Vem pa, da se že dolgo zavzemam za digniteto glasbenih avtorskih pravic, predvsem na področju kolektivnega uveljavljanja.

Ste morda trenutno s kom v konfliktu ali tožbi?

Edini konflikt, ki ga vidim, je morda v tem, da že nekaj časa trdim, da način delitve denarja v Sazasu namenoma diskriminira določene skupine avtorjev in favorizira druge, kar trdita tudi urad za varstvo konkurence in urad za intelektualno lastnino pri resornem ministrstvu. Vendar  težko verjamem, da bi nekdo iz Sazasovega vodstva naredil kaj takega; vse te ljudi osebno poznam pa tudi sicer komuniciramo civilizirano.

Isti napis se je pojavil na zidovih založbe Nika Records. Sta dogodka povezana?

Najprej se je zgodilo na Niki – isti dan me je poklical njen lastnik Darjo Rot, ki je bil zelo zaskrbljen. Dan pozneje se je ponovilo pri Dallasu. Nemogoče je, da ne bi bila povezana – identična vsebina, metoda, pisava ...

Slišim govorice, da sva prav jaz in Rot kriva, ker so največji svetovni imetniki glasbenih avtorskih pravic, kolektivne organizacije in publisherji iz Velike Britanije in ZDA nedavno prišli v Ljubljano preverit način delovanja Sazasa, delitve zbranega denarja.

Komentarjev 1
  • privat 07:39 15.oktober 2011.

    kakšen je kot da ga je pikaso z lopato risal...res prava umetnost! Bojkotirajmo vse iz Dalas records