Slovenija
17 ogledov

Pod drobnogled tudi mrtve čebele

(Foto: Barbara Bradač) Žurnal24 main
Po prvih analizah za pomor čebel v Pomurju kriv klotianidin, ki ga je mogoče najti na semenu koruze. Inšpektorji bodo preverjali izvor semena, analizirali pa bodo tudi mrtvice oziroma mrtve čebele.
"Kdo bo zaščitil naše varuhe - čebele," pa se sprašujejo tudi v Stranki mladih - zeleni Evrope. "Pričakujemo sistemsko ukrepanje ministra - zelo omejiti uporabo strupov in ne le njegove grožnje glede sankcioniranja kršiteljev (beri kmetov). Kmete se naj rajši vzpodbuja h kmetovanju "bliže" naravi. Kajti želimo si, da bodo lahko čebele brez nevarnosti za svoja življenja opravljale svoje poslanstvo, ki je izjemnega pomena tudi in predvsem za človeka," je v sporočilu zapisal predsednik stranke Darko Krajnc.

Za množične pomore čebel v Pomurju v zadnjih dneh je po prvih analizah  kriv klotianidin, ki so ga našli na semenu koruze, so ugotovili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Inšpektorji na delu

Od torka dalje bo zato kmetijska inšpekcija ob pomoči veterinarske uprave na kmetijskih gospodarstvih preverjala izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sajenja koruze. Nacionalni veterinarski inštitut in Veterinarska uprava RS pa bosta pripravila priporočilo za krmljenje čebel v sušnih razmerah in obdobju cvetenja oljne ogrščice.

Še analize mrtvic
"Prve analize, ko smo ugotovili, da je šlo za semena koruze, so končane. Zdaj sledi še analiza mrtvic oziroma mrtvih čebel, ki pa traja nekoliko dlje," je za zurnal24.si pojasnil Sašo Vöröš, svetovalec za odnose z mediji na kmetijskem ministrstvu.

Nove izsledke analiz naj bi javnosti predstavili na petkovi novinarski konferenci. 

Krivo je lahko tudi "kaj novega"!
Na Čebelarski zvezi Slovenije sicer pozdravljajo prizadevanja pristojnih, a  poudarjajo, da to ni dovolj in se obenem sprašujejo, ali je za takšno katastrofo res krivo samo tretirano seme koruze. "Bojimo se, da s prstom kažemo na kmete in na nepravilno setev, v resnici pa je lahko krivo kakšno na novo registrirano fitofarmacevtsko sredstvo," je opozoril predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč.

Pri tem čebelarji omenjajo primer novega fitofarmacevtskega sredstva, ki je letos dobil dovoljenje za uporabo, Biscaya. "Kako lahko oglašujejo uporabo tega sredstva v času cvetenja, ko pa je glede na 6. člen Pravilnika o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev to prepovedano? Škropljenje s sistemičnimi insekticidi med cvetenjem ni dovoljeno. Znano je, da ima družina nikotinamidov sistemični učinek. Tega naj se zavedajo vsi uporabniki fitofarmacevtskih sredstev," opozarjajo v zvezi.

Čebelarji so opozorili tudi na izpostavljenost čebel tiaklopridu, ki ga uporabljajo pri nasadih ogrščice. "Ob cvetenju oljne ogrščice imamo v Sloveniji v bistvu "cvetoča polja smrti", saj neselektiven sistemični insekticid ubija vse insekte, ki se nahajajo na takšnih poljih," pravijo v zvezi.

Mnogi koruze še niso sejali
Če je vzrok pomorov  tretirano seme koruze, čebelarji pozivajo pristojne, naj takoj prepovejo vsakršno sejanje tako tretiranega semena, saj v mnogih delih Slovenije koruza še ni bila posejana.

"Ne dopustite nadaljnjih pomorov čebel in ostalih opraševalcev ter ne dopustite, da tak zrak še vnaprej vdihavamo ljudje! Sedaj, ko vemo za vzroke pomorov čebel, tudi točno vemo kdo in kako lahko prepreči nadaljnje pomore čebel in zastrupljanje ostalih opraševalcev ter ljudi. Kmetom, ki so kupili tako tretirana semena pa zagotovite nadomestna semena. Sedaj izgovori niso več možni. Prav tako Čebelarska zveza Slovenije zahteva takojšnjo prepoved vseh fitofarmacevtskih sredstev, ki preko tretiranih semen ubijajo čebele in ostale opraševalce (Gaucho in Poncho). Zgledujmo se po državah, ki so to že storile," so še sporočili iz čebelarske zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.