Slovenija
13140 ogledov

Pod Krnom našli moško truplo

Krn policija gorska policija helikopter
1/6
PU Nova Gorica
Na območju Krna v občini Kobarid je od jutranjih ur dalje potekala iskalna akcija za pogrešanim moškim iz notranjosti Slovenije, ki so jo vodili bovški policisti.

Policija je bila namreč v torek, 9. januarja, obveščena, da svojci pogrešajo sorodnika z območja Kopra, ki se je prejšnjega dne odpravil proti gori.

Kljub številnim izvedenim aktivnostim policije pogrešanega včeraj pozno zvečer niso našli, je pa bilo njegovo vozilo na parkirišču blizu Planine Kuhinja v neposredni bližini vasi Krn.

Danes zjutraj so policisti iskanje nadaljevali, pomagali so jim tudi gorski policisti in tolminski gorski reševalci in domačini. Ob 9.26 so nad Kožljakom pod Krnom našli truplo na višini približno 1.500 metrov nadmorske višine.

Krn policija gorska policija helikopter | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica

Po prvih podatkih je moškemu najverjetneje zdrsnilo na zmrznjenem snegu med vzponom proti Krnu. Glede na sedanje ugotovitve je tuja krivda izključena. Pokojnega so s helikopterjem letalske policijske enote prepeljali v Tolmin. Njegova identiteta bo dokončno ugotovljena in potrjena v nadaljnjem identifikacijskem postopku

"V gorah so že nekaj tednov zahtevne zimske razmere, ki jih zaznamujejo nizke temperature, veter, sneg, led, kratek dan, megla in večinoma zaprte planinske koče. Te in druge specifike dajejo zimi v visokogorju upravičen sloves nevarnega obdobja. Zato odhod v gore zahteva natančne predpriprave, veliko izkušenj, dobro in ustrezno opremo, predvsem pa veliko mero previdnosti, ki do določene mere lahko izravna marsikatero nevarnost. Ne glede na debelino snežne plasti pa je sneg že ustvaril okoliščine, ki močno dvigajo stopnjo nevarnosti. Kjer ga je malo, se srečamo s poledenelimi zaplatami, kjer ga je več, pa sneg ustvarja klože, je različno sprijet, prekriva poti in se na določenih mestih tudi akumulira oziroma nalaga. Grebeni so spihani in poledeneli ali trdi. Z vsakim sneženjem se razmere spreminjajo, zato bo nevarnost nesreč in snežnih plazov z vsakim sneženjem in spremembo večja. Izredno nevarna so že v aktualnih razmerah prečenja izpostavljenih pobočij in vrhovi z napihanim snegom zaradi opasti," sporočajo policisti.

Krn policija gorska policija helikopter | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica

 

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:27 10.januar 2024.

    Folku očitno ni do lastnega življenja da v neprimernih razmerah leze v hribe, s tem pa izpostavlja še življenja reševalcev. Naj se končno začne zaračunavati reševanje, jamarsko, gorsko, na morju,...