Slovenija
18074 ogledov

Pod takšnimi pogoji se bomo samotestirali doma

samotestiranje Profimedia
Če ne bo zadostne precepljenosti, tudi možnost samotestiranja doma.

Dober mesec je v lekarnah mogoče kupiti teste za samotestiranje doma. Večinoma prodajajo dva testa, dražji, ki stane okoli 20 evrov, je test na podlagi kapljice krvi, ki pokaže prisotnost protiteles, torej, ali smo okužbo že preboleli in tudi prisotnost sveže okužbe, če je od začetka minilo že nekaj dni. Drugi test, ki stane nekaj manj kot devet evrov je narejen na podlagi brisa iz nosne ali ustne volitve in odkriva svežo okužbo.

Na voljo dve vrsti testov

"V lekarnah sedaj prodajamo hitre antigenske teste in teste na protitelesa mogoče kakšen mesec, več ne, ker so se šele sedaj na trgu pojavili v obliki, ki je primerna za domačo uporabo. Biti morajo ustrezno certificirani, posamično pakirani in imeti slovenska navodila. Pred tem so bili na trgu na voljo edino testi za profesionalno uporabo," razlaga Romana Rakovec, direktorica Gorenjskih lekarn. 

Povpraševanje narašča

V več lekarnah so nam potrdili, da je zanimanje za teste precejšnje. "Glede na kratko obdobje prodaje lahko rečem, da povpraševanje po obojih raste. Se pa več proda hitrih antigenskih testov," pravi Rakovčeva. "Odkar so za nakup v lekarnah dostopni tudi hitri antigenski testi, se je zmanjšalo povpraševanje po testih na protitelesa proti Sars–CoV-2," potrjuje tudi Tjaša Hace iz Lekarn Ljubljana.  

Prodaja naraste pred konci tedna in pred prazniki

Prodaja testov se večinoma poveča ob koncih tedna in pred prazniki. Med razlogi za nakup v lekarnah navajajo lastne preverbe ob pojavu simptomov, preverbe pred obiski sorodnikov, sodelovanje na družinskih druženjih, porokah in podobno. Teste za samotestiranje na covid-19 v lekarnah kupujejo tudi nekatera podjetja za testiranje svojih zaposlenih.

Le za lastno orientacijo

Testi, ki jih je moč kupiti v lekarnah in nekaterih drugih poslovalnicah z medicinskimi pripomočki,  so namenjeni zgolj lastni orientaciji glede okužbe s SARS Cov 2 ali glede prebolelosti, nimajo pa formalne vrednosti dokazovanja le tega. Opravljeno samotestiranje ni podlaga za prehod meje ali obisk prireditev ob pogojih PCT (prebolevniki, cepljeni ali testirani). 

V Avstriji samotestiranje tudi za splošno populacijo

Za razliko od Sloveniji pa je test, ki ga izvedejo sami doma, podlaga za vse vstopne točke, kjer je test pogoj. Avstrijci rezultat samotestiranja z digitalnim odčitavanjem pošljejo v centralo. Rezultat je veljaven 24 ur. 
Slovenija samostetiranje omogoča le učencem tretje triade OŠ in dijakom, ne pa tudi splošni populaciji. "Pri nas je treba najprej spremeniti zakonsko regulativo, ki omogoča dostop do testov za samotestiranje tudi za splošno populacijo, ker trenutno pri nas velja, da lahko mikrobiološko testiranje opravljajo pooblaščeni zdravstveni delavci oziroma laboratorijski delavci," razlaga Mateja Logar, vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Mateja Logar, infektologinja | Avtor: Tina Roš Mateja Logar, infektologinja Tina Roš
Logarjeva: Samotestiranje je ena od možnosti

"V Avstriji je zelo dobro vpeljan sistem digitalnega kontroliranja, se pravi QR koda na testu in na podlagi tega sporočanje o rezultatu testa. Poskrbeti je treba, da ne prihaja do zlorab oziroma nepravilnega obveščanja, Če bo situacija še dolgo časa takšna, da ne bomo dosegli zadostne precepljenosti in bodo pogoji takšni, da dodatna sproščanja ne bodo možna, je tudi samotestiranje z uvedbo digitalnega poročanja ena od možnosti, o kateri se bomo pogovarjali," pravi Logarjeva. 

Komentarjev 9
  • kr 20:57 16.junij 2021.

    komplet garnituro NIJZ TREBA SHANSON DAMUR rA-TA-TA-TA-TA

  • Ender3 12:20 13.junij 2021.

    Naše kvazi strokovnjaki malček zaostajajo z trenutno kovid modo, saj se namesto iskanja delčkov virusa v telesnih odprtinah sedaj, iz kapljice krvi ugotavlja učinek cepiva..😌 https://youtu.be/pb7lbOYnLpk

  • PaPajapopi 08:10 13.junij 2021.

    Do sedaj se še nihče ni vprašal , zakaj je za rajo cepivo brezplačno ? Kaj je namen brezplačnega cepljenja ? Čemu dajejo še nagrade da se cepiš ? Nihče ne daje nič zastonj, če ne pričakuje nekaj v zameno. ...prikaži več Če kdo misli , da ga država tako ljubi in mu zato daje nekaj zastonj.... Pa še to testiranje... Idiotizem prve vrste.