Slovenija
318 ogledov

Sneg povzročil ogromno škodo

Sneg v Ribnici
1/7
Bralec Žiga
Pod težo snega je klonila streha proizvodne hale podjetja Riko Ribnica. Prav tako se je zaradi snega podrl objekt družbe Adria Mobil. Po prvih ocenah bo škoda večmilijonska.

Zaradi velike količine novozapadlega snega se je danes ponoči podrl objekt za zaščito gotovih izdelkov s sončno elektrarno družbe Adria Mobil. Natančnejše informacije o nastali škodi bodo znane v naslednjih dneh, po prvih ocenah pa je škode za več milijonov evrov. Poškodovanih ni bilo, so sporočili iz družbe.

Uničena je celotna sončna elektrarna v velikosti 11.000 kvadratnih metrov, pri tem pa je ogromna škoda nastala tudi zaradi uničenja številnih produktov, skladiščenih pod njo in pripravljenih za prodajo, navajajo v družbi.

Objekt se je podrl v zgodnjih jutranjih urah, ko se je celotna konstrukcija podrla na okoli dvesto avtodomov in počitniških prikolic, ki so močno poškodovani, številni tudi v celoti uničeni.

"Natančnejše informacije o nastali škodi bodo znane v naslednjih dneh, po prvih ocenah pa lahko govorimo o večmilijonskem znesku," pravijo v družbi.

V času, ko se je objekt podrl, delo v podjetju ni potekalo, zato na srečo ni bil poškodovan nihče.

Je bila usodna napaka v gradnji?

Med drugimi se je primera lotila tudi policija, ki je po poročanju Televizije Slovenija zasegla tudi zajetno gradbeno dokumentacijo. Pojavljajo se namreč ugibanja, ali je maja lani zgrajen objekt res klonil pod težo snega - v Novem mestu ga je v zadnjih 24 urah zapadlo več kot četrt metra - ali je bila morda usodna napaka v gradnji ali kaj tretjega.

Po poročanju nacionalne televizije je nadstrešek v Adrii Mobilu postavilo podjetje Mekon iz Ljubljane. Lastnik in direktor Štefan Tasič pravi, da je kriv sneg, saj da ga je bilo preprosto več, kot ga dopuščajo izračuni, po katerih je bila postavljena strešna konstrukcija.

V Ribnici škoda še ni znana, je pa velika

Zaradi teže snega se je danes podrla streha proizvodne hale podjetja Riko Ribnica, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje. Ocene škode v podjetju še nimajo.

Vodja proizvodnje v Riku Ribnica Igor Troha je povedal, da je škoda velika, a natančnejše ocene še ni mogel podati.

Riko Ribnica med drugim proizvaja opremo cestne mehanizacije, med drugim snežne pluge, posipalnike, odmetalnike snega, cestne pometalne naprave, obcestne kosilnice ter rezalnike asfalta in betona.

Komentarjev 14
  • mkmorfius 10:34 25.februar 2013.

    Oh kolk škode... Tale sončna elektrarna je bla ziher zavarovana tako da bojo za to denar ziher dobil...Če vam je ostal kakšen panel ceu (pa tut če ne) Vam ponudim zastonj svoje usluge in jih pridem GRATIS odpeljat... da ...prikaži več se ne boste še s tem matral...

  • gggg 21:12 24.februar 2013.

    Zato pa je Slovenija tam kjer je, ker mnogi razmišljajo podobno kot ti. Treba bo malo drugače razmišljat. Če se nekaj zgodi, mora pač nekdo odgovarjat, pa ni važno ali je slaven, glaven, znan...Če firma nekaj dela šlampasto (pa ...prikaži več ne mislim na avtodome, ampak na nadstrešek), potem pač ni dobra firma. Če hočeš biti dober oziroma najboljši, moraš biti dobre v vseh pogledih.Zavarovalnica bo poplačala škodo samo, če je bila firma za tovrstno stvar zavarovana in če je firma naredila vse, da se kaj takega ne bi zgodilo.Projektant naj se raje ne ukvarja s projektiranjem, če ni sposoben vsega predvidet in če potem nima dovolj financ, da bi materilano odgovarjal za svoje načrte.

  • Llama 20:59 24.februar 2013.

    osebno poznam statika ki je računal in je definitivno vse v dovoljenih številkah. problem je tuki ker so šparal za gretje strehe in posledično se ni sneg topil ker pač gretja ni bilo. baje pa da je blo use skupi ...prikaži več 1,5m snega ledenga tko da se ne čudim da se je podrlo.