Slovenija
36 ogledov

Pod Vršičem tisoč ljudi

Slovesnost pri Ruski kapelici
1/14
Saša Despot
Pred Kapelico pod Vršičem se je v spomin na ruske vojake, ki so se ponesrečili pri gradnji ceste čez Vršič, zbralo okoli tisoč ljudi. Zbrani visoki slovenski in ruski predstavniki so ob tej priložnosti izpostavili odlične prijateljske vezi med državama na različnih področjih ter se zavzeli na nadaljnje sodelovanje.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v uvodnem nagovoru izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi in sodelovanjem med Slovenijo in Rusko federacijo, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju, solidarnosti in zaupanju. "V Sloveniji visoko cenimo partnerski odnos med državama tako na političnem in gospodarskem področju kot na področju kulture, znanosti, izobraževanja in športa," je poudarila Bratuškova.

Praznik prijateljstva

Vsakoletna prireditev ob Ruski kapelici je praznik slovensko-ruskega prijateljstva, je izpostavil častni pokrovitelj slovesnosti, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Ob tej priložnosti v Slovenijo namreč iz Rusije prispe številčna delegacija politikov, gospodarstvenikov in cerkvenih predstavnikov, ki v srečanjih s slovenskimi kolegi utrjujejo medsebojne vezi med narodoma. Erjavec je prepričan, da je "pogled v prihodnost v smislu slovensko-ruskih odnosov poln optimizma in priložnosti za oba naroda".

Da se ne bi ponovilo

Slovesnosti so se udeležili številni Slovenci in Rusi. "Ob Ruski kapelici nas združuje želja, da se ne bi ponovile grozote 20. stoletja in nas nihče več ne bi potegnil v vojno eden proti drugemu," je izpostavil osrednji govorec, član Društva Slovenija-Rusija Anton Bebler.

"Edinstvena zgodovina te skromne kapele v slovenskih Alpah kaže, da kraj tragedije pred davnimi leti lahko postane kraj, ki povezuje narode na temeljih visoke duhovnosti in na podlagi skupnih človeških vrednot. Lahko postane kraj, ki spominja, da si je treba nenehno prizadevati za to, da bi onemogočili ponovitev tragičnosti svetovnih vojn 20. stoletja," je dejal podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov.

V spomin in opomin

S tradicionalno slovesnostjo ob Ruski kapelici se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.

Komentarjev 3
  • Oxxo 18:06 29.julij 2013.

    dragec = kje si ostal? V katerem stoletju si obtičal??? Haloooo Zbudi se.Tukaj si! 2013!!!!

  • dragec 13:27 28.julij 2013.

    Ruska garda in avstrougarskoslovenski vojak ne sodita v skupno zgodovino prijateljstva

  • sprehajalec 11:17 28.julij 2013.

    No, se je že prvič na telih portalih reklo, da je šlo za nesrečo. Je pa kapelica res priložnost za zbližanje, saj je to avtohtona kapela, ki se je obdržala vsa ta leta. Drugje so podobne stvari zamrle. Tudi v ...prikaži več sami Rusiji, bi jo boljševiki podrli in nihče ne bi več vedel zanjo.