Slovenija
15 ogledov

Podaljšali čas razprave

Če zahteve sindikatov ne bodo upoštevane, so ti napovedali proteste. (Foto: Nik
1/13
Žurnal24 main
Sindikalne centrale so Pahorju predale svoje zahteve. Napovedujejo množične proteste, Pahor pa je podaljšal čas javne razprave.

Po srečanju s predstavniki sindikatov je premier Borut Pahor dejal, da bo javna razprava o predlogu pokojninske reforme podaljšana do 27. maja.

Takrat naj bi reformo potrdili ne glede na usklajenost s socialnimi partnerji. Do takrat bo po napovedih Pahorja tekel intenziven dialog med vlado, sindikati in delodajalci. Sestajali se bodo vsak ponedeljek.

Nesoglasja tudi znotraj koalicije
Karl Erjavec
, prvak upokojenske stranke, je po današnjem kolegiju premierja, na katerem so se sestali predsedniki vseh štirih koalicijskih strank, povedal, da so se strinajali: "Nadaljevali bomo socialni dialog, skupaj s sindikati. Stranka DeSUS ima določene pripombe, zlasti zato ker se nam formula usklajevanja pokojnin z rastjo plač ne zdi prava, zato se bomo usklajevali tudi znotraj koalicije.''

Prvak Zaresa Gregor Golobič je povedal, da se bodo v Zaresu o pokojninski reformi odločali v četrtek. Sam meni, da "bi se bilo pokojninski reformi neodgovorno izogibati''. Pravi, da je ta pokojninska reforma problem generacije med 30. in 50. letom, ne pa tistih, ki so tik pred pokojnino, ali tistih, ki so že v pokojninski dobi.

Dvig starostne meje – absolutno nesprejemljivo
"Predsednik vlade ima v glavi semafor, ki je tako velik in ima toliko lučk, da ni prostora za pamet,"
je današnje srečanje sindikatov začel predsednik KS 90 Boris Mazalin. Gre za znani semafor vlade, na katerem premier po sejah vlade novinarjem prikazuje, katere zakone so sprejeli oziroma v kakšni fazi so.

"Če kdo misli, da bodo delavci delali 45 let za tiste, ki tlačijo v žepe, se moti. Danes je le protestna konferenca, jutri gremo pred vlado, pojutrišnjem na barikade," je dejal predsednik KSS Pergam Dušan Rebolj.

Sindikati so Pahorju predali zahteve:

Vsak na svojem bregu
Minister za delo Ivan Svetlik se za zdaj zdi precej odločen, da bo do napovedanih sprememb tudi prišlo. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pa je že sklenila, da bo v primeru sprejetja predlagane zakonodaje storila vse za izvedbo naknadnih zakonodajnih referendumov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.