Slovenija
26 ogledov

Podaljški poti so na lastne stroške

Mitja Meršol in Janja Klasinc Anže Petkovšek
Poslanska potovanja. Virant bi skrčil stroške na polovico, poslanci opozarjajo na pozitivne učinke.

Poslanci. Od začetka tega mandata so približno od 80 službenih poti v tujino poslanci štiri podaljšali na svoje stroške.

“Poslanec lahko na lastno željo bivanje v tujini tudi podaljša (pred začetkom ali po koncu programa). V takšnih primerih razliko v ceni vozovnice, če bi bila zaradi podaljšanja poti dražja, krije poslanec sam. Če je vozovnica cenejša, je strošek za državni zbor nižji,” so pojasnili v državnem zboru (DZ). Poslanec si mora v tem primeru sam plačati dodatne nočitve, obračunajo pa se mu tudi samo dnevnice, ki bi mu pripadale v skladu s programom.

Za podaljšanje poti so se odločili Roman Jakič (PS), Janja Klasinc (PS) in Jakob Presečnik (SLS). Jakič je marca podaljšal svoje bivanje v Bruslju, kjer je bil na seminarju o trgovinskem sporazumu za boj proti ponarejanju (Acta) v Evropskem parlamentu. Pojasnil je, da je podaljšek izkoristil za srečanje z evropskimi poslanci in se z njimi pogovarjal o obravnavani temi. Hotel si je pri tem plačal sam. Klasinčeva pa je dvakrat podaljšala bivanje v Beogradu, ko se je na srečanji delovne skupine SEECP odpravila predčasno. Povedala je, da se je tako odločila, da ne bi zamudila na jutranje sestanke, bivala pa je pri sorodnikih.

Poslanci so v tem letu za potovanja porabili slabih 148 tisoč evrov, v primerljivem letu 2010 pa 403 tisoč evrov. Predsednik DZ Gregor Virant je zato odboru za zunanjo politiko predlagal, da bi se stroški potovanj omejili na približno 200 tisoč evrov na leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.