Slovenija
71 ogledov

Podatki, ki so odnesli ministrico, začasno nedosegljivi

razno 29.11.13. izpraznjene kpk, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Komisija za preprečevanje korupcije je začasno ugasnila Supervizor, ki je omogočal vpogled v javno porabo denarja. Predsednik komisije je naknadno le povedal, da je šlo za tehnično napako.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je za nekaj ur nepredvideno popolnoma ugasnila prikazovanje plačilnih transakcij, ki so bile dostopne na spletni aplikaciji Supervizor. Razlog naj bi bila odločitev uprave za plačila, da jim začasno preneha pošiljati nekatere osebne podatke fizičnih oseb, ki bi lahko bili v nasprotju s predpisi.

Zakaj so v celoti ugasnili aplikacijo, na KPK sprva niso želeli pojasniti, nato pa so aplikacijo ponovno aktivirali in zapisali, da "ker KPK do sedaj ni nikoli preverila delovanja sistema Supervizor v primeru izklopa iz sistema UJPnet in morebitnih posledic, ki bi jih ta sprememba lahko imela za sistem za samodejno posodabljanje podatkov, smo po prejemu obvestila storitev v izogib nepredvidenim zapletom začasno ugasnili".

Predsednik KPK Boris Štefanec je za TV Slovenija nato vendarle pojasnil, da je šlo za tehnično napako: "Ne gre za nobeno ugasnitev Supervizorja, ampak le za odpravo tehnične ovire ta trenutek. To so seveda računalniški programi, ki so medsebojno povezani. Ne da se le stisniti na tipko in reči, to bomo objavili, tega pa ne bomo."

Ministrstvo: Za zamrznitev ni bilo nobene osnove

Na ministrstvu za finance so se po začasni ugasnitvi Supervizorja odzvali in pojasnili, da predsednik komisije Boris Štefanec za zamrznitev ni imel nobene osnove, saj so imeli vse dosedanje podatke, zato bi Supervizor lahko deloval nemoteno. Po zamrznitvi Supervizorja se je ministrstvo svojo odločitev spremenilo in sporočilo, da bodo z nadaljnjimi ukrepi počakali na odločitev informacijskega pooblaščenca.

Ministrstvo za finance oziroma uprava za plačila  je danes KPK sicer poslalo dopis, da jim nekaterih podatkov ne bodo več posredovali. Za to so se odločili po začetku inšpekcijskega nadzora, kjer informacijski pooblaščenec zahteva dodatna pojasnila glede prikazovanja plačilnih transakcij iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb fizičnih oseb. Informacijski pooblaščenec pa ministrstvu ali KPK ni naložil začasne zamrznitve Supervizorja.

Ne bi jim več dostavljali podatkov

Na strani Supervizorja se je tako namesto podatkovne baze pojavil le dopis uprave za plačila, v katerem piše, da KPK ne bo več posredovali podatkov. V primeru, da objave na Supervizorju ne bi bile v nasprotju z veljavnimi določili, pa bi objavili vse podatke retroaktivno.

"V izogib morebitnim kršitvam predpisov, ki urejajo varstvo osebnih podatkov, vas obveščamo, da bo Uprava Republike Slovenija za javna plačila začasno prekinila izvajanje sporazuma, razen v delu, ki se nanaša na informacije javnega značaja taksativno naštete v četrtem odstavku 10.a člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja," je še zapisala generalna direktorica uprave za plačila Aleksandra Miklavčič.

Podatki so odnesli ministrico

Prav podatki, ki so bili začasno nedosegljivi, pa so odnesli nekdanjo ministrico za izobraževanje Stanko Sentinikar Cankar.Ta je odstopila po objavi podatkov na Supervizorju, ki so pokazali, da je v preteklih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • dragec 12:57 04.april 2015.

    NIČ NISO BOLJŠI OD KAPITALISTOV TIPA ALA JANŠA

  • dragec 12:56 04.april 2015.

    FERLUCI, DELAJO TO IN ČRNI

  • Bond 18:20 03.april 2015.

    Tožilstva in NPUja pa za preverjanje teh lumparij in kraj ne bi smeli ugasniti. Upam, da utripajo vsi semaforji.