Slovenija
20653 ogledov

Podatki: Po občinah spodbudno, to nam napoveduje IJS

odprtje lokalov Saša Despot
Slovenija že bližje rumeni fazi. Inštitut Jožef Štefan (IJS), ki dnevno objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, spodbudno piše, da epidemija v Sloveniji še vedno upada.

V soboto so v Sloveniji ob 2620 PCR testih po podatkih vlade potrdili 478 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 18,2 odstotka. Povprečje potrjenih primerov okužb v zadnjih sedmih dneh se je še znižalo in je 792, kar je prvič po enem mesecu pod 800. Slovenija je trenutno na sredi oranžne faze. Bolnišnično zdravljenje, ki prav tako šteje pri sproščanju ukrepov, je včeraj potrebovalo še vedno veliko, to je 631 covidnih bolnikov.  

Ne glede na te kriterije ( slika spodaj) v posameznih regijah veljajo ukrepi, kot jih je sredi tedna glede na takratno stanje v posamezni regiji sprejela vlada. 

Tako je sklenila, da se samo v osmih regijah od jutri dovoljuje izjema opravljanja gostinskih dejavnosti na terasah in vrtovih. Od ponedeljka dalje se torej odpirajo terase lokalov v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji.

 | Avtor: Ukom Ukom

Okužbe po krajih

Precejšen padec novih okužb po pisanju sledilnika pojasni več dejavnikov. "Cepljenje, preboleli, delna zapora čez praznike - ne le šol, pač pa tudi zmanjšana mobilnost v teh dneh. Kar samo dokazuje: kar vemo, deluje. Samo naprej!" so zapisali.

Po občinah sta včeraj največ novih okužb beležili največji mestni občini v Sloveniji to sta Ljubljana 85 in Maribor 34. Sledijo Radovljica 14, Ajdovščina 13, Sevnica 11, Grosuplje 10, Jesenice in Litija 9, Kranj in Brežice pa po 8. Velenje, Domžale in Medvode so občine s po sedmimi novimi okužbami. 

Regije v rdečem

Največjo pojavnost okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev še vedno beležijo v primorsko-notranjski (789,2) in savinjski regiji (713,4), najmanjšo pa v obalno-kraški (347,4), goriški (479,6) in pomurski regiji (493). Na ravni države je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev 565,2, kar je manj kot dan prej, ko je znašala 576,3.

Sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije po statističnih regijah nam pokaže podobno sliko, v najtemnejše so obarvane primorsko-notranjska, savinjska in zasavska regija - zemljevid spodaj.

Inštiutut spodbudno, čeprav tudi previdno

Inštitut Jožef Štefan (IJS), ki dnevno objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, spodbudno piše, da epidemija v Sloveniji še vedno upada.

Ocenjeno reprodukcijsko število je že R=0,90, kar pomeni, da ena okužena oseba prenese virus naprej na manj kot eno osebo. Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je sicer še naprej visoko in znaša 796. "Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Dokler epidemija ne bo začela vidno upadati, ne bomo podajali napovedi, kdaj bi lahko dosegli to stanje, ker so negotovosti prevelike," so zapisali. 

V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oziroma približno vsak stoti prebivalec.

 | Avtor: IJS IJS

IJS ocenjuje, da smo z izvajanjem strožjih ukrepov oziroma t. i. zaprtjem države med 1. in 11. aprilom uspeli reprodukcijsko število znižati za 25 odstotkov na R=0,92, a naj bi se zaradi sproščanja ukrepov le to spet dvignilo za pričakovanih deset odstotkov. Upoštevali so tudi število prekuženih in precepljenih ter da je angleška različica virusa 3,5 krat bolj kužna od prej prevladujoče različice virusa v Sloveniji. 

 | Avtor: IJS IJS

V trenutni fazi se cepi večinoma rizično populacijo, zato je pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih kapacitet in tudi manjše število smrti. "Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje (ocena: okoli 20.000 novih okužb na teden), ki pa poteka že počasneje od vse hitrejšega cepljenja. Poleg tega se v tej fazi cepi rizično populacijo, medtem ko se okužbe širijo po celotni populaciji. A prekuževanje je vselej na račun zdravstvenih (in gospodarskih) posledic, saj velika večina okuženih zboli, cepljeni pa po do sedaj poznanih podatkih redko, večinoma le za blažjo obliko bolezni," pojasnjujejo raziskovalci z IJS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • sclavic 00:14 19.april 2021.

    jp super kaže da bomo med poletjem lahko odprli vse, sicer vse tudi na južne meje do rta dobre nade in nazaj 2 meseca bomo fraj potem pa novi sevi, če bo treba se jih bo uvozilo na tak ali ...prikaži več drugačen način, septembra pa nazaj v kletke

  • Kirka 21:41 18.april 2021.

    Jugovzhodna in osrednjeslovenska regija sta pa obarvani črno, ker je našim politikom mrknila žarnica na semaforju. Tudi če smo med bolj precepljenimi ( Kočevje) in imamo manj primerov covida kot npr. Zasavska regija, bomo na kavo morali hoditi čez regijske ...prikaži več meje, v izjavo za prehod bomo pa napisali: J ebite se , golazen politikantska!

  • xxx 20:01 18.april 2021.

    Kje je pa jugo vzhodna regija?