Slovenija
28 ogledov

Podeljene alternativne Nobelove nagrade

Dekha Ibrahim Abdi se zavzema za rešitev spora med krščanskim in muslimanskim sv Žurnal24 main
Znani so nagrajenci nagrade The Right Livelihood Award, ki jih podeljujejo v Stockholmu. Nagrajenci so ljudje, ki s konkretnimi dejanji poskušajo izboljšati svet.

V Stockholmu bodo podelili nagrade The Right Livelihood Award. Letos jih bodo prejeli Christopher Weeramantry, Dekha Ibrahim Abdi, podjetje Grameen Shakti in zakonca Schmeiser.

Nagrada The Right Livelihood Award, ki jo poznamo tudi pod imenom alternativna Nobelova nagrada, se podeljuje ljudem, ki svoje ideje uresničujejo s konkretnimi dejanji za dobro ljudi. Svetu dajejo upanje za boljši jutri, za svet miru in ravnotežja. Njihova dejanja ponazarjajo, kako lahko premagamo zatiranje, vojno, revščino, uničevanje okolja in razširjen občutek nepomembnosti in strahu.

Pomiritev strasti med kristjani in muslimani
Dialog med kristjani in muslimani je ena od stvari, za katero se zavzemajo letošnji nagrajenci. Christopher Weeramantry s Šrilanke in Dekha Ibrahim Abdi iz Kenije poudarjata, da je treba rešiti spor med krščanskim in muslimanskim svetom. Menita, da se oba svetova preveč ignorirata in si zatiskata oči pred pozitivnimi stvarmi obeh svetov.

Zakonca Louise in Percy Schmeiser iz Kanade se borita proti nepremišljenemu podeljevanju patentov korporacijam, ki preučujejo žive organizme. Bangladeško podjetje Grameen Shakti se zaveda pomena obnovljivih energijskih virov, zato so na bangladeškem podeželju namestili več kot 120.000 sistemov, ki izrabljajo sončno energijo. V podjetju poudarjajo, da mora čim večje število ljudi imeti možnost uporabe obnovljivih energijskih virov, da bo izkoristek čim boljši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.