Slovenija
112 ogledov

Podgane naselile drevo na poljanskem nasipu

podgane Bralka
Ker so ljudje glodavce hranili, so mestne oblasti leglo le s težavo odstranile.

O opozorilu, ki je pritrjeno na eno od dreves na ljubljanskem Poljanskem nasipu, nas je obvestil bralec. Nanj so predstavniki ljubljanske občine zapisali, da so se v drevesu naselile podgane, ljudi pa pozivajo naj živali ne hranijo.

Ker so podgane hranili, jih niso mogli ujeti

"Obvestilo, ki se se nanaša na leglo podgan, ki smo ga morali junija odstraniti na osnovi odločbe zdravstvenega inšpektorata, smo v preventivne namene pustili na drevesu. Ker so občani podgane hranili, ulov namreč ni bil mogoč. Podgane se množijo zelo hitro, zato je bil ukrep nujno potreben, saj je šlo za bivališče podgan v centru mesta, v zaščitenem drevesu znotraj drevoreda, kjer je veliko mimoidočih," o napisu, ki visi na enem od dreves v središču prestolnice, pravijo na ljubljanski občini.

Za deratizacijo odgovoren lastnik nepremičnine

"Vsak lastnik nepremičnine je dolžan naročiti in plačati deratizacijo sam. V večstanovanjskih hišah, denimo, morajo to v imenu lastnikov storiti upravljavci. V vrtcih in šolah se izvaja redna deratizacija v skladu s standardi sistema mednarodne metode zagotavljanja varne prehrane HACCP. Sklepamo lahko, da se ne izvaja v zasebnih hišah, ki nimajo upravnika, na kar pa MOL nima vpliva," še pojasnjujejo na oddelku za zdravje in socialno varnost občine.

Apelirajo tudi na meščanke in meščane: "Pomembna je splošna urejenost in higiena okolja (preprečevanje divjih odlagališč, pravilno zbiranje odpadkov, primerna higiena zbirnih mest za odpadke, splošna urejenost okolja, ...), ki pomembno vplivata na vzdrževanje normalnega števila glodavcev na mestnem območju."  

Država brez načrta za boj proti podganam

"Po informacijah, ki smo jih prejeli z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je trenutno število glodalcev v MOL v običajnih mejah, brez kakršnihkoli posebnosti," zagotavljajo predstavniki mestnih oblasti. Občina sicer nima mestnega odloka o obvezni deratizaciji, češ da mora ta temeljiti na veljavni zakonodaji, ki pa je ni. Kot dober ukrep za učinkovito izvajanje deratizacije bi bilo potrebno po njihovem mnenju na ravni države izdelati celovit načrt za izvajanje deratizacije ter na zakonski ravni uvesti redno spremljanje stanja in vzpostaviti učinkovit strokovni nadzor nad vsemi izvajalci oziroma nad izvajanjem deratizacije. 

Iz javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija pa so sporočili, da deratizacijo in dezinsekcijo kanalizacijskega sistema izvajajo redno, vsako leto vsaj dvakrat. 

Komentarjev 7
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 23:49 28.julij 2014.

    Podgane so zakon! Svinjski neumni kretenski ljudje so problem!

  • Žurnalček 18:54 28.julij 2014.

    Kdaj mi misli MOL plačati za ujetih in likvidiranih 15 podgan na Kongresnem trgu 20 dni pred končanjem del in svečanim koncertom. Da jih nisem jaz polovil iz zabave , bi bil svečani koncert na ploščadi verjetno zelo vesel, ko ...prikaži večo bi dame v večernih oblekah, začele med stoli v parterju nasproti Nunske cerkvije noreti in podirati vse pred seboj .

  • mph 15:43 28.julij 2014.

    Sem pozabil dodati, kjer sem jaz, je skoraj vsak dan kakšna povožena podgana na ulici, ki jo hitro mimoidoči v kante pospravijo ali komunala. Še dobro, sicer bi hodili po njih.