Slovenija
24 ogledov

Podhladitve na pohodu

simbolična fotografija (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Čeprav v primerjavi z nekaterimi evropskimi državami pri nas ne moremo govoriti o polarnem mrazu, pa smo v teh dneh vseeno priča temperaturam, ki jih nismo vajeni.

Današnje jutranje temperature so se v Sloveniji v povprečju vrtele okrog minus 10 stopinj Celzija in tudi v prihodnjih dneh bo mrzlo. Čeprav so takšne temperature običajne za zimo, pa jih Slovenci nismo več vajeni, prav tako tudi ne naše domače živali.

Najbolj so v teh dneh ogroženi tisti, ki delajo na prostem, mlajši od štirih let, starejši od 75 let in ljudje z duševnimi motnjami, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja.

Za vse pa velja, da moramo nositi večplastna oblačila, po možnosti iz volne ali svile, bombaž, ki je priporočljiv poleti, pozimi ni pametna izbira. Kape, šali, rokavice in predvsem vodoodporna obutev so obvezni, paziti pa moramo tudi pri prehrani.

Na ljubljanski urgenci so nam povedali, da jih zaradi nizkih temperatur obišče predvsem več brezdomcev.

Pri nizkih temperaturah telo porabi veliko energije za ohranjanje telesne toplote, zato so dovoljene krepkejše jedi, ki, kot so dejale naše babice, podmažejo rebra. Tudi pretirana telesna aktivnost na prostem ni priporočljiva, saj telo pri tem porablja energijo in mu jo zmanjka za ogrevanje.

To sicer ne pomeni, da moramo pozimi veliko jesti in ležati na kavču, ampak moramo predvsem spremljati odzivanje telesa in se mu prilagoditi. Predvsem mrazenje je znak, da smo premalo oblečeni ali pa imamo prenizko temperaturo v stanovanju.

Starodavni recept, da šilce alkohola prežene mraz, je treba jemati s pridržkom; zaradi alkohola se lahko zgodi, da človek ne občuti mraza in ne zazna znakov podhladitve.

Hišni ljubljenčki
Čeprav je po svetu navada, da pozimi lastniki hišnih ljubljenčkov te oblačijo, pa je to pri nas še vedno redkost. A veterinarji opozarjajo, da je zlasti kratkodlake pse in tiste, ki živijo v ogrevanih stanovanjih, nujno obleči, ko gredo na sprehod.

Temperaturna razlika predstavlja šok za njihov organizem in tudi njim grozi podhladitev.

Lastniki mačk, katere živijo na prostem, naj poskrbijo, da vsaj noč prebijejo v stanovanju ali pa naj jim uredijo kakšen prostor v denimo vrtni uti, ki ga zadelajo z odejami, kamor se lahko mačka zateče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.