Slovenija
96 ogledov

Podiralo je drevesa, gorele so hiše, poplavljalo je objekte

Poplave Domžale Luka Novak
Na Koroškem se še vedno spopadajo s posledicami nevihte s hudimi nalivi nalivi, točo in vetrom, ki so ponoči tudi drugod po državi povzročali škodo.

S hudimi težavami zaradi močnih nalivov se je ponoči soočala Občina Dravograd. "Najhuje je bilo v naši Krajevni skupnosti Šentjanž. Na eni strani je voda zalila hiše, po drugi strani pa ogroža še plaz," je za Žurnal24.si povedala županja občine Marijana Cigala.

Za plazu pod Kronsko goro so ravno pred časom s strani države dobili sklep, da bo slednja sofinancirala postavitev podporne škarpe. "Sklep je bil ravno podpisan, z včerajšnjim neurjem pa se je problem le razrastel. Dodatno je potrgalo teren in tako ne le podražilo sanacijo, pač pa jo postavilo pod vprašaj v skladu z načrti, ki jih imamo pripravljene," pojasnjuje županja.

Iz stanovanjske hiše, ki je s strani plazu najbolj ogrožena, so že pred časom v Dravograd preselili družino z dvema otrokoma. "Komaj pred slabim mesecem so se preselili nazaj v svojo hišo, pa so spet težave tu. Voda jim dobesedno celo čez radiatorje dere v prostore," pove županja in doda, da je družina že povsem na koncu z živci. "Uničeni so. Povsem na tleh so. Razumljivo, gre za imetje, ki ga človek gradi in spravlja skupaj. Za nameček je gospa še nekaj bolna, en otrok je v osnovni, en v srednji šoli," skrbi družine pojasnjuje županja.

Posledice neurja | Avtor: Občina Dravograd Občina Dravograd
Posledice neurja | Avtor: Občina Dravograd Občina Dravograd


 

 

 

 

 

 

Doda, da naj bi sanacijo plazu izvedli do septembra, ob tem pa pohvali prizadevno delo gasilcem v občini. "Pomagali so vso noč. Bili so mokri, umazani, lačni. Lahko samo rečem - kapo dol, gasilci!"

Danes dopoldne so na Koroškem še vedno čutili posledice sinočnjega divjanja narave.  Slednje je po vsej državi močno poškodovalo okrog sto objektov.

Odneslo dele ceste

Ob 19.37 je neurje zajelo občino Radlje ob Dravi. Voda je poplavila stanovanjske objekte in zaklonišče. Gasilci PGD Radlje ob Dravi, Vuhred, Brezno-Podvelka in delavci Režijskega obrata občine Radlje ob Dravi so posredovali na Mariborski, Prisoji, Obrtni, Zg. Vižingi, Partizanski, Pohorski in Sp.Vižingi.

Župan občie Radlje ob Dravi Alan Bukovnik je za Žurnal24.si povedal, da so najbolj urgentne stvari rešili še včeraj. "Največje težave smo imeli z narastlimi hudourniki, s preveliko količino vode v strugah. Ceste zjutraj so vse prevozne. Dopoldne bomo ocenili, ali je potrebno še koga vpoklicati." Župan je dejal, da so jim pomagali tudi gasilci okoliščih občin. "Zadeva je tekla res vrhunsko. Vsaka čast gasilcem, brez njih bi bilo mnogo huje!"

Vodja gasilske intervencije Primož Ternik je za naš portal dodal, da so črpali vodo iz zalitih kleti, proizvodnih hal, posredovali so na 19 objektih. "Pred tem je udarila strela v en nestanovanjski objekt in en stanovanjski objekt. V enem primeru je prišlo do požara, v drugem je poškodovalo streho." Ternik dodaja, da so danes še vedno problem poplavljene kleti in nanosi na cestah.

Na cesto Radlje ob Dravi - mejni prehod Radelj je nanosilo večjo količino zemlje in kamenja, del cestišča pa je odtrgalo. Voda je zalila tudi križišče iz Radelj proti Vuhredu. Nastalo škodo in posledice bodo odpravili delavci cestnega podjetja VOC Celje. Na terenu sta bila tudi poveljnik Občinskega štaba CZ in župan občine.

Črpanje meteorne vode | Avtor: Občina Dravograd Občina Dravograd

Težave na širšem Koroškem

Vuzenica
Ob 18.33 je neurje zajelo občino Vuzenica. Voda je zalivala stanovanjske objekte, ceste, strela je udarila v daljnovod, večja količina kamenja pa je zasula železniška prehoda v Zg. in Sp. trgu. Posredovali so gasilci PGD Vuzenica, ki so črpali vodo na Sv. Primožu na Pohorju, na Dravčah, v Zg. in Sp. trgu, na Splavarski, Sejmarski, Pohorski in Mladinski ulici. Pregledali so tudi stanovanjsko hišo v Sp. trgu, kjer se je zaznal vonj po dimu, materialne škode pa ni bilo.

Na cesti Vuzenica-Dravče, ki je bila neprevozna, so intervenirali dežurni delavci VOC Celje, kjer je bilo potrebno pa delavci s tremi delovnimi stroji. Železniška prehoda so očistili delavci Slovenskih železnic. Vse lokacije si je ogledal tudi župan..

Slovenj Gradec
Ob 19.20 je neurje zajelo občino Slovenj Gradec. V naselju Pameče je voda zalivala stanovanjske objekte in gospodarsko poslopje, ceste, strela je udarila v stanovanjski objekt in uničila električno instalacijo. Na kraj je bil poslan dežurni Elektra Celje. Na dveh lokacijah so zaradi naraslih potokov Lakužnice in Trobeljšnice s protipoplavnimi vrečami preprečili poplavljanje stanovanjskih objektov.

Posredovali so gasilci PGD Pameče-Troblje, ki so črpali vodo iz stanovanjskih objektov in s pomočjo delovnega stroja čistili zamašene cestne prepuste.

Litija
Ob 2.11 je zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša v Kresniškem Vrhu v občini Litija. Posredovali so gasilci PGD Litija, Kresnice, Jevnica, Hotič in Ribče, ki so požar pogasili, odkrili del ostrešja, očistili požarišče, preventivno pregledali okolico in zaščitili odkriti del ostrešja.

Posledice neurja Radlje ob Dravi | Avtor: Primož Ternik Primož Ternik

Komentarjev 4
  • patrijarh 13:30 09.julij 2015.

    Važno,da so v trgovci v Lj.ponoči odprli garažne hiše.Ker kaj hujšega,kot,da ti razbije avto.

  • badumtss 11:10 09.julij 2015.

    res je, še sami smo pomagali sosedom v zg. trgu, kjer jim je skoraj zalilo hišo in garažo, gasilci sploh niso imeli časa, toliko klicev so prejeli. Na srečo smo sami zrihtali zadeve.

  • crvit 10:46 09.julij 2015.

    Bilo je noro kaj takega ne pomnijo niti najstarejši prebivalci Vuzenice