Slovenija
13 ogledov

Podizvajalca še nimajo

SNG Opera in balet Ljubljana bo letos od kulturnega ministrstva prejelo dobrih d Boštjan Tacol
Opera. Zaradi zastoja pri prenovi velike težave pri načrtovanju programa.

Ministrstvo za kulturo še ni izbralo podizvajalca, ki bo dokončal obnovo operne stavbe. “Pogajanja še potekajo,” pravijo. Kot je znano, so pred približno dvema tednoma prekinili pogodbo z SCT.

Kaj pa, če tudi letos operna hiša ne bo končana? Pa drugo leto tudi ne? A o tem kdo razmišlja?
Mitja Rotovnik

Pogodba je bila prekinjena, ker je SCT oziroma njegov podizvajalec ustavil dela na sanaciji jame odrskega stolpa, zaradi bistvene zamude pri dokončanju del in insolventnosti izvajalca,” pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da bančne garancije še niso unovčili. “Vsa preostala dela razen sanacije pododrja so v glavnem končana,” povedo. Kdo je kriv, da je stavbo lani spomladi in potem še septembra zalila voda (škoda je bila ocenjena na 1,5 milijona evrov), sodišče še ni odločilo, na ministrstvu pa vztrajajo, da bo končna vrednost prenove okoli 43 milijonov evrov.

Iskanje dvoran
V SNG Opera in balet Ljubljana pa imajo zato, ker so datum dokončanja prenove premaknili na september, velike težave. “Pogodba za gostovanja v Cankarjevem domu (CD) poteče februarja, vendar smo vanjo vključili še predstave La Sylphide marca in aprila. Lani smo razmišljali o podaljšanju pogodbe, a se zaradi zagotovil ministrstva, da bomo maja ali junija že v naši hiši, potem nismo dogovarjali,” še pravijo. “Jeseni imamo zelo natrpan urnik in si ne znamo predstavljati, da ga ne bi izvedli v matični hiši. CD je namreč v tem obdobju skoraj povsem zaseden,” dodajajo.

To potrjuje Mitja Rotovnik, direktor CD: “Več jim ne moremo dati, terminov ni.” Lani so operi in baletu v Gallusovi in Linhartovi dvorani namenili 151 dni, kar je zelo veliko. “Letos so rekli, da nas ne potrebujejo več,” pravi Rotovnik, “načrtovanje v naši hiši je potem šlo v svojo smer.” Dolgo prenavljanje operne hiše se mu zdi povsem nesprejemljivo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.