Slovenija
17 ogledov

Podizvajalcem zmanjkalo potrpljenja

Dars, podizvajalci, protest Nik Rovan
Društvo podizvajalcev, ki opozarja na neplačevanje opravljenega dela pri gradnji avtocest, zavrača vladno pobudo za arbitražo in vlado poziva, da resno pristopi k razreševanju problematike podizvajalcev. Prijavo bodo posredovali tudi na evropske institucije.

V društvu so prepričani, da če si vlada resnično želi hitre razrešitve nastale situacije, so pripravljeni sprejeti strokovno komisijo (predstavniki vlade, AUKN, Dars, DRI), ki bo pregledala dokumentacijo podizvajalcev s ciljem poplačila "priznanih in upravičenih terjatev", so danes sporočili iz društva.

V sredo ob 11. uri pa bodo podizvajalci na novinarski konferenci predstavili prijavo, ki jo bodo v naslednjih dneh poslali na naslove evropskih institucij. "V Sloveniji ta trenutek med odločevalci ni nikogar, ki bi bil pripravljen zastaviti svoj glas in vpliv za poplačilo podizvajalcev, ki imamo devet milijonov evrov priznanih in potrjenih terjatev, ter s tem zavarovati 600 milijonov evrov kohezijskih sredstev, ki jih bo treba vračati, ker podizvajalci nismo poplačani in avtoceste niso dokončane," opozarjajo v društvu.

V arbitražo ne verjamejo

"Nasprotna stran do zdaj ni upoštevala niti pogodbenih določil in zakonodaje niti strokovnih mnenj niti stališč vlade. V našem primeru bi arbitraža tako služila kvečjemu kot orodje za nadaljnje zavlačevanje in izogibanje plačilu podizvajalcev," so prepričani v društvu.

Ob tem so izpostavili, da bodo energijo, čas in denar, ki bi jih potrebovali za arbitražni sporazum, raje usmerili v vsebinsko razreševanje spora na sodišču. "Oziroma v iskanje sporazumne rešitve s strokovno komisijo, če bo ta vlada, ki prihaja, pripravljena popraviti krivico, ki se je zgodila podizvajalcem," poudarjajo v društvu.

Podizvajalci ne verjamejo, da bi bila za njih arbitraža hitrejša, cenejša ali postopkovno bolj enostavna. Predvsem pa ne verjamejo v pravičnost in dobronamernost predloga zanjo. "Nobenega dvoma ni, da je podizvajalcem potrebno plačati opravljeno delo pri gradnji državnih avtocest," ponovno izpostavljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.