Slovenija
13 ogledov

Podizvajalci: Sankcionirajte Dars

protest, podizvajalci, primorska avtocesta, Mirko Požar Barbara Milavec
Društvo podizvajalcev službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ministrstvi za finance in za promet, komisijo za preprečevanje korupcije in računsko sodišče poziva, naj do 15. septembra zavzamejo stališče in ukrepe do ravnanja Darsa v odnosu do podizvajalcev.

Podizvajalci, ki se že mesece borijo za poplačilo opravljenih del pri gradnji avtocest, so poziv na omenjene institucije posredovali danes, potem ko je v javnosti zaokrožila informacija, da naj bi Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) pri gradnji predora Markovec brez razpisa podpisala novo pogodbo.

Kot je v sredo poročala RTV Slovenija, naj bi vodstvo Darsa, potem ko družba CPM ni mogla več nadaljevati del, podpisalo nov protokol o nadaljevanju del na projektu Markovec z le enim članom konzorcija, družbo Alpine Bau, in to v obliki, ki v nekaterih točkah bistveno odstopa od prvotne pogodbe.

Podizvajalci ostro obsojajo ravnanje Darsa v primeru podpisa skrivnega protokola z družbo Alpine Bau in upravo Darsa pozivajo k odstopu. Od vlade pa pričakujejo, da bo od uprave družbe terjala tudi kazensko, ne le politično odgovornost, je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik Društva podizvajalcev Mirko Požar.

Društvo podizvajalcev je poziv k ukrepanju tokrat posredovalo na omenjene institucije, pri tem pa navedlo, da bi neukrepanje in nesankcioniranje delovanja Darsa predstavljalo poraz pravne, socialne in razvojno naravnane države.

"Pustiti na cedilu podizvajalce pomeni odtujiti sto kilometrov neplačanih avtocest, ogroziti 500 delovnih mest in poslati v gotovo gospodarsko smrt 30 malih gradbenih podjetij, ki bi lahko bila steber oživitve slovenskega gospodarstva in vir neposrednih prihodkov v državni proračun. Pustiti na cedilu podizvajalce pomeni naložiti davkoplačevalcem breme odškodnin, ki jih bo prisiljena izplačati država po končanih tožbah, ter breme vračila kohezijskih sredstev, ki stokrat presegajo današnji dolg do podizvajalcev," poudarja Požar.

Društvo podizvajalcev stališče in ukrepe pristojnih institucij pričakuje v dveh tednih, če pa bi se sredi septembra izkazalo, da institucije ne morejo pomagati, pa "bomo morali pomoč poiskati v širšem evropskem prostoru".

Dars: Protokol ni protipraven

Z Darsa so sporočili, da protokol o nadaljevanju del na Markovcu, ki je bil po propadu CPM podpisan z Alpine Bau, ni sporen, ni bil podpisan na skrivaj, še manj pa je protipraven. Protokol so podpisali na podlagi zakona, zaradi insolventnosti CPM pa so zgolj zahtevali celotno izpolnitev pogodbenih obveznosti od drugega solidarnega dolžnika in pogodbenega partnerja.

V protokolu je bilo izrecno določeno, da ostajajo vsa določila gradbene pogodbe v veljavi, kar pomeni, da ostajajo tudi določila, ki se nanašajo na poplačila podizvajalcev. V pogodbi je določeno, da bo izvršena dela naročnik plačeval izvajalcu, kar je po podpisu protokola družba Alpine Bau. V gradbeni pogodbi je določeno tudi, da v primeru, ko izvajalec dela s podizvajalcem, izvajalec pooblašča naročnika, da na podlagi potrjenega računa plačuje podizvajalcu.

Kot še pojasnjujejo, so se s tem izognili novemu razpisu, kar bi podaljšalo čas izgradnje in jo tudi podražilo. Večina del je še vedno v okviru 64,5 milijona evrov, kot določa pogodba iz konca leta 2009. Morebitne podražitve bi lahko temeljile samo na osnovi strokovno argumentiranih vlog izvajalca, dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.