Slovenija
28 ogledov

Podjetja najtežje dobijo inženirje

slovenija 08.03.2011 Romana Sercelj, novinarska konferenca podjetja Manpower, na Boštjan Tacol
Vsak četrti slovenski delodajalec ne najde ustreznega delavca.

Skoraj četrtina slovenskih delodajalcev pravi, da ima težave pri pridobivanju ustreznega kadra. To je pokazala raziskava podjetja Manpower, v kateri je med 40 tisoč delodajalci po svetu sodelovalo tudi 629 slovenskih.

Niso točni in iznajdljivi

Pri nas jih kar 60 odstotkov navaja, da kandidatom primanjkuje tehničnih znanj in profesionalnosti, menda nimajo zadovoljivega osebnega nastopa in niso točni, so pa tudi premalo iznajdljivi in fleksibilni.

Slovenski delodajalci menda najtežje najdejo inženirje ter kvalificirane in proizvodne delavce. Prvič so se na lestvico najbolj iskanih profilov uvrstili tudi vodje prodaje ter strokovnjaki za marketing in odnose z javnostmi.

Na slovenski lestvici pa tokrat ni več prodajnikov in tajniškega osebja, ki so na vseh lestvicah drugih držav. "Menimo, da je kar nekaj prodajnega kadra uvrščenega med inženirje. Ko mi iščemo strojne in elektroinženirje, morajo po navadi poleg tehničnega znanja imeti prodajne veščine," pojasnjuje Romana Šercelj iz Manpowerja. Sa. K.

1. Inženirji

2. Kvalificirani delavci

3. Delavci

4. Kuharji

5. Vozniki

6. Vodje prodaje

7. Zdravniki

8. Gostinci

9. Marketing in PR

10. Vodilni kader

Komentarjev 1
  • Pepe007 06:33 30.maj 2013.

    Bla bla... Od kolega hčerka je kuharica, pa ni v enem letu našla enega prostega delovnega mesta. Res je, da je komaj končala šolo, vendar je kader treba vzgajati. Res je tudi, da je dekle in da bo mogoče nekoč ...prikaži več na porodniški ter ne bo mogla delati 24 ur na dan.