Slovenija
13 ogledov

Podjetja ob 300 milijard evrov

Po italijanskih zakonih je potrebno dokazovati poreklo denarja. Z nakupom loto l Žurnal24 main
Evropska podjetja, še posebej manjša, so v zadnjem letu zaradi plačilne nediscipline ostala brez 300 milijard evrov.

Obseg dolgov evropskim podjetjem, ki so ostala brez plačila, se je v primerjavi z letom poprej okrepil za osem odstotkov oz. 30 milijard evrov in dosegel rekordno vrednost, je pokazala raziskava švicarskega podjetja Intrum Justitia.

Kazalec evropskih plačil za leto 2010, ki je bil izračunan na osnovi podatkov več kot 6000 podjetij v 25 evropskih državah, je pokazal, da je v EU odpisanih 2,6 odstotka vseh transakcij, kar je 0,2 odstotne točke več kot v letu 2009. Najbolj so prizadeta mala in srednje velika podjetja, ki so prisiljena odpisati tri odstotke vseh transakcij.

Prav tako je na nizki ravni zaupanje podjetij v prihodnost, saj jih le 10 odstotkov verjame, da se bodo plačilni pogoji v prihodnjem letu izboljšali, 52 odstotkov pa jih ne verjame, da jim bodo banke v času po recesiji zagotovile potrebno podporo.

Zaskrbljujoče dejstvo
Prvi mož podjetja Intrum Justitia Lars Wollung je 300 milijard evrov zapravljenega denarja označil za "resnično zaskrbljujoče" dejstvo v časih gospodarske krize. Polarizacijo med severno in južno Evropo je označil za nevarno in izrazil prepričanje, da bi plačilna nedisciplina morala biti obravnavana kot evropski problem.

EU sicer trenutno snuje spremembe direktive o zamudah pri plačilih iz leta 2000. Resorni odbor evropskega parlamenta je odobril predlog sprememb, v skladu s katerimi bi uvedli zavezujoč 30-dnevni rok za plačilo računov, ko gre za javna naročila, le javne zdravstvene ustanove bodo imele 60 dni za plačilo. Za plačila med podjetji naj bi prav tako veljal 30-dnevni rok, v določenih primerih pa bi ta lahko bil podaljšan na 60 dni. Evropski parlament naj bi o predlogu odločal junija ali julija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.