Slovenija
39 ogledov

"Podjetja pred bolečim obdobjem"

slovenija 12.12.13, Uros Cufer, minister za finance, banka, slaba banka, foto: A Anže Petkovšek
Večina prezadolženih bi se po oceni ministra lahko razdolžila letos.

Slovenska podjetja, ki so se med letoma 2005 in 2010 zadolževala za projekte, ki niso bili najbolj dobičkonosni, so po mnenju finančnega ministra Uroša Čuferja pred "bolečim obdobjem razdolževanja".

 Čufer je kot gost današnje seje upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) v Ljubljani med prioritetami vlade izpostavil ukrepe, ki bodo podjetjem omogočili dostop do finančnih virov, določitev smernic upravljanja državnega premoženja in fiskalno konsolidaicjo.

Ne morejo do novih virov

Podjetja pa, kot je dejal, do virov financiranja ne morajo dostopati tudi zaradi lastne prezadolženosti. "Med letoma 2005 in 2010 so se podjetja prezadolževala za projekte, ki niso bili najbolj dobičkonosni, kar jih bremeni še zdaj," je poudaril. Poudaril je, da do razdolžitve podjetij ne more priti čez noč, upa pa, da jih bodo vsaj večino lahko razdolžili letos.

Kot pomemben korak v tem procesu je finančni minister izpostavil zakon o razdolževanju podjetij. Tega bi se, kot je dodal, najverjetneje dalo še izboljšati, vendar je pri njem ključno, da omogoča pravni vzvod za hitrejše razdolževanje podjetij, ki je pogoj za doseganje gospodarske rasti.

"Podatki za izvoz kažejo, da se prvi koraki v tej smeri že dogajajo," je ocenil. Med ovirami, ki zavirajo gospodarsko rast, je Čufer izpostavil rigidnost na trgu dela in lastniško strukturo podjetij ter rigidnosti na drugih področjih, ki jih je treba odpraviti. "Te rigidnosti onemogočajo gospodarstvu, da se hitro odziva. Ko bo to odpravljeno, bo odpravljena večina ovir," je poudaril Čufer.

Spodbude za gospodarstvo se zmanjšujejo

Predsednik GZS Samo Hribar Milič je ministra opozoril, da se vse večji delež javne porabe namenja za zaposlene in socialne transferje, medtem ko se spodbude za gospodarstvo zmanjšujejo.

Investicije so na ravni izpred desetih let, gospodarske družbe pa so izrazito zadolžene in premalo dobičkonosne. Že potrjeni in napovedani novi davki in obremenitve po njegovem mnenju pomenijo "strel v koleno ambicijam po novi gospodarski rasti in novim delovnim mestom".

Komentarjev 3
  • mirko 22:08 19.februar 2014.

    "Med letoma 2005 in 2010 so se podjetja prezadolževala za projekte, ki niso bili najbolj dobičkonosni, kar jih bremeni še zdaj,"......................................Med njimi so tudi tako imenovani tajkunski krediti za lastninjenje firm.

  • Johan Spohan 20:31 19.februar 2014.

    Jo že uspešno dela.

  • dragec 17:00 19.februar 2014.

    Čufer, naredi mi to državo GRČIJO