Slovenija
99 ogledov

Podjetje prodal za delnice

(Foto: null) Žurnal24 main
Podjetje SCT Naložbe, ki je v lasti SCT, je Cestnemu podjetju Ljubljana (CPL) prodalo 51-odstotni delež v Tovarni asfalta Črnuče (TAČ). SCT Naložbe so plačilo prejele v Krkinih delnicah.

Kot smo že poročali, je podjetje SCT Naložbe, ki je v lasti SCT, Cestnemu podjetju Ljubljana (CPL) prodalo 51-odstotni delež v Tovarni asfalta Črnuče (TAČ). Šlo naj bi za enega finančno najbolj zdravih delov SCT – za razliko od drugih podjetij nima blokiranih računov in je lani ustvarila skoraj dva milijona evrov dobička.

Prodal za "majhen" denar
Na dan prihajajo nove podrobnosti. Po poročanju časnika Dnevnik naj bi Podjetje SCT Naložbe za 51 odstotkov TAČ iztržilo 3,3 milijona evrov, kar je poldrugi milijon evrov manj od likvidacijske vrednosti omenjenega deleža.

Kupnina za 51 odstotkov delujoče črnuške tovarne je bila tako manjša od tiste, ki bi jo njegovi lastniki lahko iztržili od prodaje posameznih delov premoženja podjetja po njegovi likvidaciji. Manjša je tudi od knjižne vrednosti 51-odstotnega deleža, ki jo je pooblaščena cenilka postavila pri štirih milijonih evrov.  

Zakaj taka sprememba o višini prodaje, priča pogodba o prodaji. V njej je po podatkih Dnevnika zasisano, da je bila "kupnina določena na podlagi poslovnih rezultatov družbe v poslovnem letu 2010 in cenitve, ki jo je aprila letos izdelal pooblaščeni cenilec podjetij Matjaž Trebše", iz revizijske hiše UHY.

V zameno Krkine delnice
Ni pa to edina od zanimivosti pri prodaji. Po dostopnih podatkih, ki jih je pridobil Dnevnik, SCT Naložbe od CPL kupnine za tovarno asfalta niso prejele v denarju, ampak v delnicah Krke.
Petinpetdeset tisoč teh so v CPL kupili 18. aprila in jih le tri dni kasneje prenesli na račun SCT Naložb. Dan kasneje pa je velika večina teh delnic dobila tudi novega lastnika, podjetje SCT Holding, katerega večinski lastnik je Ivan Zidar. Podatki, koliko je Zidar SCT Naložbam plačal za posamezno delnico Krke, ni mogoče izvedeti, saj posla ni izpeljal prek borze, še piše Dnevnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.