Slovenija
42 ogledov

Podjetnik na Betajnovi, lastnik pa v r...

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Nedojemljivi. Samo naša država je osel, ki gre dvakrat na isti led.

Našemu bralcu Luki, čigar naslov je domiselna Bolgarka zlorabila v svoje podjetne namene, Ajpesovi odgovori, da so postopki za izbris podjetja zelo hitri, niso prav nič v tolažbo.

Neumno se mu je zdelo, da od tujke niso zahtevali njegovega dovoljenja za ustanovitev podjetja, pač pa so, potem ko je zahteval izbris, celo od njega zahtevali, naj jim z izpiskom iz zemljiške knjige dokaže, da je lastnik hiše.

Okej, smola, si mislim. In pričakujem, da bo ta podjetnica vsaj kaznovana. Pa se motim. Kazen je – ne boste verjeli – le izbris podjetja po uradni dolžnosti. Denarnih sankcij zakon ne predpisuje.

Če ni denarnih sankcij, se pa vsaj to ne more ponoviti? Ne, spet se motim. Ajpes namreč nima pristojnosti omejevanja registracije, tudi če je bodoči podjetnik že bil izbrisan iz poslovnega registra po uradni dolžnosti.

Tako lahko znova registrira s. p. na poljubnem naslovu; to lahko naredi celo takoj, lahko prijavi isto dejavnost in celo na istem naslovu. Pa niti v drugo, čeprav so ga na Ajpesu že enkrat izbrisali, mu ni treba predložiti nikakršnega dovoljenja.

Katastrofalno!
Očitno samo v naši državi zakonodajalcu in uradnikom ne gre v glavo stara modrost, da je bolje preprečiti kot zdraviti, da o tisti, da gre osel samo enkrat na led, ne govorim.

Zmote in resnice. Popis geodetske uprave, ki še vedno razburja, je vsaj za nekaj dober. Če ne drugega, ste v teh dneh ugotovili, da niste lastnik svoje hiše, da vam hišo upravlja občina ali pa ima v vaši hiši nekdo tretji podjetje. Morda pa vse le niso napake.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.