Slovenija
3779 ogledov

Podjetniki, ki za policijo kosijo travo ...

ograja meja dobova begunci Žurnal24 main
Ograja oziroma tehnične ovire, na meji s Hrvaško ostajajo do nadaljnjega. Da trava in podrastje ne bi preraslo "tehničnih ovir", policija za košnjo okoli 172 kilometrov ograje - žičnate in panelne - najemna več zunanjih izvajalcev. Za vzdrževanje začasnih tehničnih ovir in urejanje okolice ob postavljenih ovirah je vlada pooblastila posamezne policijske uprave.

Če še vedno ni znano, koliko je vlada Mira Cerarja odštela za tehnične ovire, pa je jasno, da vsako leto nekaj deset tisočakov porabimo še za njihovo vzdrževanje. Policijske uprave namreč vsako leto zunanje izvajalce zadolžijo, da pokosijo travo in ostale podrasti v pasu enega metra na obeh straneh tehnične ovire. Letos košnje sicer še niso opravili še v nikjer ob 172-kilometrih meje, ki je ograjena.

Ker gre za relativno nizke zneske policijske uprave izvajalce lahko poiščejo po postopku, ki zadeva javna naročila male vrednosti.

Policijska uprava Ljubljana ima sklenjeno pogodbo, ki velja od 15. maja 2017 do 14. maja 2018. Pogodbena vrednost znaša 13.050 evrov, lani pa so po navedeni pogodbi porabili 8.325,72 evra, letos stroškov s košnjo še niso imeli. Ker bo pogodba kmalu potekla, so po besedah predstavnice policije Vesne Drole na PU Ljubljana pristopili k pripravam za nov postopek, predlog za nabavo je za letos ocenjen na 8.000 evrov.

Na PU Koper letos še niso izvajali košnje. Glede vzdrževanja ograj doslej niso imeli stroškov, tudi pogodba za vzdrževanje še ni sklenjena. Tudi Policijska uprava Celje letos ni sklenila nobene pogodbe za vzdrževanje tehničnih ovir, zato tudi ni bilo stroškov. Podobno tudi na PU Novo mesto v letošnjem letu niso imeli stroškov, ker letos še niso izvajali košnje, tudi pogodba še ni sklenjena. V letu 2017 je strošek košnje znašal 39.572,56 evra.

V letu 2017 so na PU Murska Sobota sklenili pogodbo za eno košnjo. Strošek košnje je v lanskem letu znašal 823,50 evra. Za letošnje leto so že pristopili k pripravam za nov postopek, ocenjena pogodbena vrednost znaša 4.000 evrov.

Tudi na PU Maribor za vzdrževanje tehničnih ovir v letu 2018 še niso porabili nobenih finančnih sredstev. Postopek izbire novega zunanjega izvajalca je v teku, in sicer v fazi pogajanj, zato podatka o pogodbeni vrednosti v tem trenutku še ne morejo podati.

Komentarjev 2
  • srecnii 22:10 30.april 2018.

    za take neumnosti pa se vedno najdejo težki milijoni, pa kdaj jim bo jasno, da begunci nimajo želje živet v taki drekasti državi, ampak samo nadaljevat pot v Evropo. Če ne preko Slovenije jim bo 100% uspelo preko Italije, tam ...prikaži več ni nobene kontrole. Slovenija si spet nekaj izmišljuje.

  • Avatar Leon
    Leon 06:49 30.april 2018.

    Podjetniki, ki za policijo kosijo travo ...............in travico !