Slovenija
17 ogledov

Podjetnikov vse več

Podjetniki niso revni, temveč prihajajo praviloma iz gospodinjstev, ki so v zgor Žurnal24 main
V Sloveniji je 64 tisoč novopečenih podjetnikov. Dobra tretjina od tega je žensk.
"S podjetništvom se je začelo lani ukvarjati ali pa je imelo podjetje manj kot 3,5 leta 64 tisoč posameznikov. Skupaj je tako pri nas okoli 107 tisoč podjetnikov," je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal Miroslav Rebernik, profesor na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF). Dodaja, da smo med 24 evropskimi državami po zgodnji podjetniški dejavnosti v primerjavi s predlani izgubili še eno mesto in se tako uvrstili na skromno 17. mesto.

 
 

Produkti in storitve morajo biti kakovostni, sicer vas bodo v tujini povozili.

Peter Ješovnik, Japti

 
Tisti, ki so se lotili podjetništva, so si v preteklosti z njim želeli zagotoviti preživetje, razlaga gospodarski minister Andrej Vizjak. Glede na raziskavo GEM za lani pa se stanje očitno izboljšuje. Indeks namreč kaže, da se vse več ljudi loteva podjetništva zaradi izziva in možnosti povečanja prihodkov.

Nekoliko skrb vzbujajoč je podatek, da so podjetniki praviloma slabše izobraženi – imajo srednješolsko ali nižjo izobrazbo in ta se s pritokom novih podjetnikov ne izboljšuje, pravi Rebernik. Franc Gider s tehnološke agencije pa dodaja, da ravno iz tega razloga spodbujajo prenos znanj iz šol v podjetja. Tako podjetnikom priporočajo, naj zaposleni sodelujejo s šolami pri raziskavah in tako v podjetja prinašajo nova znanja.
Še vedno se podjetništva moški lotijo v povprečju kar deset let prej kot ženske. Te v podjetniške vode stopijo šele med 35. in 44. letom. Da je podjetništvo še precej diskriminatorno, pa priča tudi podatek, da je v tem sektorju od vseh zaposlenih le dobra tretjina žensk. Razmerje se je sicer v primerjavi s predlani malenkost izboljšalo, se pa Slovenija med 42 državami sveta, ki so zajete v raziskavi GEM, uvršča šele na 35. mesto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.