Slovenija
15 ogledov

Podkupnine v SMS-sporočilih in e-poštah

patria Barbara Bradač
Finski nacionalni preiskovalni urad je v predkazenskem postopku v zadevi Patria ugotovil, da obstaja utemeljen sum izplačila podkupnin slovenskim uradnikom in/ali politikom. V SDS ponovno zanikali morebitne podkupnine za stranko.

V uvodu zaključnega poročila glavnega finskega preiskovalca Kaja Erika Björkqvista, ki ima 60 strani, po navedbah današnje Mladine piše, da so bile podkupnine plačane na "posebej sofisticiran način, prek cele vrste posrednikov, kar vključuje predstavnike Patrie, ki so poskušali podkupnine zakriti kot stroške marketinga in promocije".

Vsi osumljeni finski državljani, vključno z bivšim predsednikom upravnega odbora Patrie Jormo Wiitakorpijem, naj bi se zavedali, da gre za izplačilo podkupnin, kar naj bi nekateri tudi sami priznali na zaslišanjih.

Finska policija naj bi po pisanju tednika ugotovila, da je bilo do začetka preiskave izplačanih okrog 30 odstotkov načrtovanih podkupnin, od tega naj bi na račun slikarja Jureta Cekute prek različnih aranžmajev prišlo 460.875 evrov, Rudolf Leban naj bi na svoja dva računa prejel skupaj 229.437 evrov, Wolfgang Riedel pa za slovenski del projekta 3,915 milijona evrov. Večji del tega zneska naj bi bil prek Walterja Wolfa predviden za SDS, še piše Mladina.

Iz poročila je po pisanju medija tudi razvidno, da se je preiskava na Finskem začela že aprila 2007 in da zaslišanje takratnega vodje komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa leto kasneje nanjo ni bistveno vplivalo. Finski preiskovalci naj bi namreč največ dokazov pridobili z zaplembo strežnika elektronske pošte v Patrii in ko so zaposlenim v podjetju ob hišnih preiskavah odvzeli mobilne telefone, v katerih so po navedbah Mladine, "našli ogromno dokaznega gradiva in SMS-sporočil".

V Mladini so objavili tudi izsek zaslišanja predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena, ki so ga opravili finski kriminalisti in v katerem Niittynen med drugim pojasnjuje, da se je o donaciji stranki z Riedlom pogovarjal leta 2005 v avtu na poti z Dunaja v Slovenijo ter da je Patria podprla izplačilo donacije Janševi stranki prek Riedla, da bi dobila politično podporo slovenske vladne stranke za svoj projekt.

Niittynen naj bi ob tem mislil, da je to povsem legalno, saj naj bi mu Riedel dejal, da je donacija strankam, ki jo izplačajo podjetja, v Sloveniji zelo običajna in povsem legalna.

Komentarjev 6
  • smito23 12:49 10.september 2011.

    ma ja...demokracija, družina, stražni stolp, tednik expres, to so edicije, ki jim gre zaupati.....: / črna vest, daj povej, kaj kadiš, da si tako fuk.jen, jaz bi se tudi malo zadel s tem..

  • principiumnovum 07:51 10.september 2011.

    Ne berem neresne mladine, pa tudi ljudi, ki berejo neresne časopise ne jemljem resno. Za dnevnik in mladino že 20 let vemo, da sta režimska trobila, kjer "novinarji" s 5. stopnjo izobrazbe pišejo po diktatu.

  • VERITA 19:40 09.september 2011.

    Upam, da bo zadeva na sodišču hitro končana in se bomo lahko posvetili drugačnim problemom v Sloveniji, ki so nujni, da država ne bo bankrotirala. Take konstrukte pa čimprej pospravimo in z njimi končajmo za vedno in to na vseh ...prikaži več področjih, ne samo v Patrii. Po volitvah pa v roke metlo in z njo temeljito očistiti vso nesnago.