Slovenija
36 ogledov

"Podnebne grožnje vse hujše"

Pobudniki kampanje opozarjajo, da so podnebne spremembe največja grožnja, s kate Žurnal24 main
Društvo Focus: s sprejetjem ambicioznega podnebnega zakona lahko Slovenija zagotovi svoj pravičen delež v boju proti podnebnim spremembam.

V Focusu opozarjajo, da se je vlada že lani zavezala, da bo Slovenijo popeljala v nizkoogljično družbo ter da je sprejem podnebnega zakona pomemben in hkrati prvi korak v to smer. "S kampanjo smo tudi javnost lani motivirali, da se vključi v razprave o podnebnih spremembah. Želimo, da je javnost seznanjena s tem pomembnim procesom sprejemanja podnebnega zakona in da bo sprejeti zakon res takšen, da bo omogočil prehod Slovenije v nizkoogljično družbo," pravi Barbara Kvac iz društva Focus.  

Zakon naj bi določil dolgoročni cilj zmanjšanja izpustov za Slovenijo, ki bo skladen z znanstvenimi ugotovitvami o dinamiki podnebnih sprememb in vseboval strog mehanizem nadzora nad izvajanjem zakona in učinkovite sankcije za nedoseganje zastavljenih ciljev.

Pobudniki kampanje – Focus društvo, Umanotera, Greenpeace v Sloveniji in Brez izgovora Slovenija – kampanjo letos vnovič oživljajo. Opozarjajo, da so podnebne spremembe največja grožnja, s katero se spopada človeštvo. Cilj kampanje Ukrepaj zdaj! je zagotoviti, da bo Slovenija odgovorila na izziv in prevzela svoj del odgovornosti pri preprečevanju podnebne katastrofe.

V društvu Focus pravijo, da z ukrepi vlade niso povsem zadovoljni, saj bi lahko vlada na tem področju storila več. "Kot nevladna organizacija smo seveda kritični do vlade, ker je ogromno področij, na katerih bi moralo biti upoštevano dejstvo, da se soočamo s podnebnimi spremembami. Na to opozarjamo ves čas in upamo, da bo ta zakon vzpostavil neke okvirje," dodaja Kvačeva, ki upa, da bodo s pozivom vlado in poslance spodbudili, naj ukrepajo in oblikujejo podnebni zakon, ki bo pomagal obvarovati naš planet pred vse hujšo podnebno grožnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.