Slovenija
11 ogledov

Podobnik: Krajanom ni več treba stražiti

Podobnik je dejal, da je pomembna komunikacija med vsemi vpletenimi stranmi, saj Žurnal24 main
Pogovor med ministrom za okolje in prostor Janezom Podobnikom in kranjskim županom Damijanom Pernetom glede deponije Tenetiše je obe strani navdal z optimizmom, da se bo položaj rešil.

Danes sta se sestala minister za okolje in prostor Janez Podobnik in kranjski župan Damijan Perne. Pogovarjala sta se o vprašanju regijskega centra za ravnanje z odpadki. Podobnik je poudaril, da odločitve glede nadaljnjega obratovanja deponije Tenetiše še vedno ni zaradi proceduralnih težav. Agencija RS za okolje (ARSO) še ni dokončno odločila glede izdaje dovoljenja za odvažanje odpadkov na deponijo Tenetiše.

"Z odgovorom ministrstva smo zadovoljni, hkrati pa želimo, da se zadeve pravno rešijo," je poudaril Perne, ki upa, da bo dejansko vprašanje dovoljenja rešeno ta mesec, saj status quo otežuje delovanje občine. Perne je šel na pogovor v želji, da dobi odgovore glede operativnega načrta ravnanja z odpadki do leta 2013, v katerem deponija Tenetiše ni opredeljena.

"V prihodnjem tednu se bodo pripravljalci programa sestali z zvezami oziroma skupnostmi občin, hkrati pa smo se dogovorili, da bomo na ministrstvu dobili uradno pisno mnenje občine Kranj glede lokacije Tenetiše, da bomo znova preučili, ali in kako ga lahko vključimo v ta operativni program," je dejal minister. Prepričan je, da bo ministrstvo z občino dobro sodelovalo glede priprave potrebnih aktov in študij za umestitev deponije v program.

Pomembna je komunikacija s krajani

Minister je na sestanku izpostavil problem komunikacije s krajani, ki živijo v bližini odlagališča.  "Vsaka taka lokacija je v velikih težavah, če ni korektnega dogovora med upravljalci, lastniki in krajani. Zato je bil naš skupni dogovor, da bomo v bližnjih dneh vzpostavili mediacijo med vsemi vpletenimi stranmi, med Mestno občino Kranj, Komunalo Kranj in civilno iniciativo, saj bomo tako odprli možnost za najboljšo rešitev," je povedal Podobnik, ki je dodal, da krajanom ni več treba stražiti pred deponijo. Komunala Kranj je namreč zagotovila, da brez okoljevarstvenega dovoljenja ne bo vozila odpadkov na deponijo.

Minister Podobnik je zavrnil namige, da je ministrstvo dalo prednost eni od možnih lokacij. © BOBO

 
"Glede centra za ravnanje z odpadki smo si bili z ministrom enotni, da gre za reševanje skupnega gorenjskega problema ," je povedal Perne. Na občini so že začeli pridobivanje potrebnih dokumentov in bodo ustanovili posebno komisijo, ki bo bedela nad vsemi postopki. V komisijo bodo vključeni tudi predstavniki civilne iniciative in ministrstva. Minister pa še vedno želi, da bi prihodnje leto dobili rešitev za Gorenjsko, s katero bi dobili tudi evropska sredstva za sanacijo deponij in ureditev regijskega centra.

Podobnik je zavrnil namige o preferenci ene izmed predvidenih lokacij s strani ministrstva. "Ko sem dobil vse podatke, sem se res nagibal h Kovorju, kjer sem videl najboljšo lokacijo, vendar je bil tam problem lokalnega partnerstva, saj ni bilo zgrajenega zaupanja z ljudmi, ki živijo v bližini centra ," je pojasnil minister, ki se je danes tudi zahvalil Kovorjanom in tržiški občini za solidarnost s Kranjem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.