Slovenija
42 ogledov

Podor se lahko ponovi

Prva stavba je bila na mestu, kjer stoji Križajeva hiša, postavljena že leta 192 Žurnal24 main
Danes naj bi odstranili ostanke četrtkovega podora skal.

Sanacija. Danes, najpozneje pa jutri bodo odstranjene posledice četrtkovega podora skal nad Tržičem. Že v petek so po besedah župana Boruta Sajovica odstranili približno polovico materiala. “Dostop do hiše (nekdanjega smučarskega šampiona Bojana Križaja, op. a.) je omogočen, cesta je prevozna,” je dejal Sajovic.

Spomnimo

V četrtek je po pobočju zgrmelo sedem skal, po nekaterih ocenah do 30 kubičnih metrov materiala oziroma okrog 25 ton. Odstranitev na javnih površinah bo financirala občina iz rezervnega sklada za sanacijo posledic naravnih nesreč. Ocene škode in stroškov čiščenja še ni, prav visoki pa verjetno ne bodo.

Teren speljal mimo
Koliko znaša škoda na posestvu Bojana Križaja, nekdanji smučarski as v petek ni želel komentirati. Prav tako za Žurnal24 ni želel spregovoriti o izkušnji. Znano je sicer, da je podor po dokaj strmem pobočju z naklonom 45 stopinj spremljalo močno grmenje in da je teren skale speljal mimo stanovanjske hiše, sicer bi lahko bila škoda še večja. Prav tako jih je pravočasno ustavil – nižje pod Križajevo hišo namreč stoji še sedem stanovanjskih objektov, zato je nekaj časa celo obstajala možnost evakuacije stanovalcev.

Še nekaj skal

Strokovnjak za podore je v petek opozoril, da je na pobočju še nekaj skal, ki bi se lahko ob močnem deževju in potresu sprožile ter prav tako zgrmele v dolino. Na njegov predlog bo tržiška občina v kratkem izdelala študijo varnosti brežine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.