Slovenija
16 ogledov

Podpis ali odpoved kolektivnih pogodb

Irma Pavlinič Krebs (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Pavlinič Krebs sindikatom: Podpišite aneks h kolektivni pogodbi in dogovora o ukrepih na področju plač. V nasprotnem primeru odpoved kolektivnih pogodb in enostransko urejanje.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je na reprezentativne sindikate javnega sektorja naslovila poziv. Poziva jih k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi in dogovora o ukrepih na področju plač. Če sindikati dokumentov ne bodo podpisali do 28. avgusta, bo vlada odpovedala kolektivne pogodbe, plače javnih uslužbencev pa enostransko uredila z zakonom.

 

Če dokumenta ne bosta podpisana do 28. avgusta, bo ministrstvo za javno upravo na podlagi sklepa vlade pripravilo zakonske rešitve za realizacijo ciljev na področju plačne politike v javnem sektorju.

Štrukljevi so premalo
V četrtek je sicer vlada dosegla kompromis s pogajalsko skupino Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki ga vodi Branimir Štrukelj. Pogajalska skupina pod vodstvom Janeza Posedija, ki združuje 22 sindikatov, pa se zadnjih pogajanj sploh ni udeležila. Da bi bil aneks veljaven, pa ga mora podpisati večina od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja iz štirih dejavnosti.

 

Aneks je protizakonit

Posedi pa je dejal, da potrebnih podpisov ne morejo zagotoviti. Aneks je v sedanji obliki po njegovem mnenju protizakonit, saj je višina regresa nižja od zakonsko določenega.

 

Posedi je napovedal, da bodo v drugi polovici avgusta pripravili svoj protipredlog aneksa. Dogovora z vlado pa ne nameravajo podpisati, saj se tudi vlada do zdaj ni držala nobenega dogovora, ki ga je podpisala s sindikati, poudarja Posedi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.