Slovenija
23 ogledov

"Podpis aneksov le ni tako velik uspeh"

Branimir Štrukelj Boštjan Tacol
Anekse h kolektivni pogodbi za javni sektor in k pogodbam dejavnosti in poklicev je podpisalo 21 od 33 reprezentativnih sindikatov. Število zadostuje, da lahko začnejo veljati dan po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ. A to se lahko zavleče zaradi referendumske pobude policistov.

"Danes smo podpisali te zloglasne anekse. Minister Pličanič je to označil kot velik speh, kar ni," je povedal sindikalni predstavnik poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek. Po podpisu se tistih 21 sindikatov ignorira, policisti pa imajo nekakšen poseben status, opozarja in neni, da če so se skupaj začeli pogajati, bi morali skupaj pogajanja tudi zaključiti. Vsekakor jim privošči uspeh, predlaga pa poseben status vseh uniformiranih enot.

Podpisali anekse, a morda ne bodo veljali

Na vladni strani sta podpisnika aneksa pet h kolektivni pogodbi za javni sektor in aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in minister za finance Janez Šušteršič.

Na sindikalni strani je podpise k obema aneksoma prispevalo 21 sindikatov.

Danes so podpisali tudi anekse h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev, kjer so sopodpisniki področni ministri. Podpise so prav tako prispevali vsi reprezentativni sindikati, ki so pred tem podpisali dogovor o ukrepih na področju plač.

Usklajevali nekaj dni

Vlada in sindikati javnega sektorja so v preteklih dneh usklajevali besedilo aneksa, s katerim bi v kolektivne pogodbe za javni sektor vnesli dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev, ki jih predvideva tudi zakon za uravnoteženje javnih financ.

Tudi v aneksu pa je varovalka, da ta ne začne veljati, če bi zakon za uravnoteženje javnih financ padel na referendumski preizkušnji, je danes povedal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja in koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Branimir Štruklj.

Reforma trga dela ne bo ustvarila novih delovnih mest

Prepričanje, da bo reforma trga dela imela ključno vlogo pri zagonu gospodarske rasti, je zmotno, je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Spremembe zakona o delovnih razmerjih so nujne, vendar pa ne bodo prispevale k ustvarjanju novih delovnih mest, meni.

Ključni razvojni problem Slovenije ni rigidna delovnopravna zakonodaja, temveč nefleksibilnost države, ki ne zna ustvariti pogojev za spodbuditev gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest, meni Semolič.

Največjo težavo pa Semolič vidi v nesposobnosti države pri črpanju kohezijskih sredstev.

Med projekti, ki nerazumno dolgo čakajo na sredstva, je izpostavil izgradnjo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom. To bi spodbudilo več sektorjev našega gospodarstva, ne samo gradbeništva, je med drugim povedal Semolič.

Komentarjev 2
  • privat 13:59 18.maj 2012.

    verjetno so to dobri aneksi....pišejo jih tisti ,ki so Slovenijo pokradli??Oglufali?? Ubili?? Prišel bo čas ko boste za te anekse odgovarjali...v prvi vrsti sindikati.!

  • Lavdan 12:00 18.maj 2012.

    In kakšen keks je ankeks. Bodite vsaj toliko natančni, da preberete kar napišete. Napišite "dodatek", pa bo mir.